Victoria vine din interior!

In ciuda vremii nefavorabile, cu gerul care te imbia mai degraba sa stai in casa, am iesit totusi zilele trecute la alergarea de dimineata.

Daca alergati si in conditiile astea, inseamna ca sunteti... periculos”, mi-a spus un vecin pe langa care treceam."


Chestie de echilibru” a fost raspunsul meu, primele cuvinte care mi-au venit in minte. Si m-am intrebat apoi... ce-am vrut sa spun cu asta?

Sigur ca intr-o prima instanta era vorba de lupta cu ghetusul de pe drum. Dar mi-am dat seama ca exista si o a doua valenta a cuvintelor mele. Conditiile meteo nu erau favorabile, aparent, alergarii in aer liber. Cu toate astea am iesit pe strada, am ”incercat” gheata si mi-am dat seama ca se poate alerga.


Mi-am impus sa gandesc si mi-am invins temerile, presupunerile care, in mod normal, m-ar fi facut sa stau in casa. Am “echilibrat” asteptarile cu realitatea, trecand cu ajutorul vointei peste o bariera inchipuita.

Abilitatea de a face acest lucru este specifica doar omului. Doar el este capabil, spre deosebire de regnul animal, sa fie constient de insusi procesul gandirii. Se numeste constiinta de sine. De aceea putem examina paradigmele, modelele noastre de gandire, pentru a stabili daca ele sunt reale sau daca sunt un rezultat al conditionarii si al situatiei in care ne aflam.

O aplicatie extraordinara a acestei functiuni a omului este capacitatea de a se depasi pe sine insusi. Fiecare dintre noi este constient de pozitia in care se afla, de cea in care si-ar dori sa ajunga si de lucrurile pe care trebuie sa le faca pentru a ajunge acolo. Dar pentru a o face e nevoie de vointa, de disciplina, de energie. Iar toate acestea vin din interior.
Solutia pentru a ajunge acolo unde vrei este ca in fiecare zi sa devii o versiune mai buna a omului care ai fost ieri. Practic, sa fii victorios in lupta care se da in interiorul tau, inainte de a fi victorios in lumea exterioara. Ce poti face pentru asta?


Nu da vina pe altii. Atunci cand intampina o dificultate, multi oameni au tendinta de a da vina pe o cauza exterioara. Evolutiile economice, influenta politica, vremea, o situatie nefavorabila sau o persoana anume sunt, de obicei, cauza problemelor sau nerealizarilor.

De fapt, pentru a te depasi pe tine insuti, nu da vina pe cauze exterioare. Cauta prima data in interior. Si depaseste, pentru inceput, propriile bariere. Te tenteaza sa spui ca nu se mai gasesc oameni dornici sa lucreze in network marketing? Dar ai dat zilnic, in ultimele luni, numarul de telefoane pe care l-ai stabilit in planul tau de lucru?

Urmareste-ti deciziile. Autocontrolul este posibil doar cu ajutorul constiintei de sine. Iar primul pas este sa analizezi momentele in care ai luat decizii contrare promisiunilor pe care le-ai facut fata de tine. Ai hotarat sa mananci pe saturate in seara trecuta, in ciuda dietei? Cand ai luat aceasta decizie? Si ce impuls te-a determinat sa o iei? Ce poti face pentru a evita aceasta situatie in viitor?

Accepta-ti slabiciunile. Dar nu actiona conform lor. Ceea ce simti si gandesti nu se afla intotdeauna sub controlul tau 100%. Reactia ta la acestea, da. Adu-ti aminte ceea ce este cu adevarat important si vei trece mai usor peste tentatii, comoditate sau neputinta.

Transforma-te intr-o versiune mai buna a ta incet, dar sigur. Spre exemplu, poate ca nu ai memoria suficient de buna pentru a retine toate caracteristicile si beneficiile produselor Forever in doar cateva zile.

Accepta asta, dar hotaraste sa citesti in fiecare zi cate 15 minute despre ele, iar acest lucru te va ajuta sigur sa le cunosti din ce in ce mai bine.

Transforma-te azi, nu maine. Majoritatea oamenilor se amagesc cu gandul ca sigur vor pune in aplicare ceea ce si-au propus, dar ”de maine”. Asta le da scuze pentru ca azi sa nu actioneze, inca. Si se asteapta ca maine sa fie alti oameni care sa ia deciziile corecte si sa faca ceea ce trebuie facut.

Total gresit. Maine vei fi acelasi om, daca nu decizi sa fii mai bun incepand chiar de azi. Ti-ai propus sa fii un FBO Activ, dar abia de luna viitoare? Actioneaza chiar de acum, stabileste-ti acest obiectiv pentru luna aceasta.

Thomas Edison a incercat peste 1600 de materiale diferite prin care a trecut curent electric inainte de a gasi solutia pentru becul electric, in varianta lui initiala. Cred ca este un bun exemplu pentru ce inseamna sa fii perseverent si sa nu renunti. Stabileste-ti mereu obiective noi – sa treci la urmatorul nivel in Planul de Marketing, sa devii Eagle Manager, sa te califici la Raliul Global sau, pur si simplu, sa atingi un anumit nivel de profitabilitate ca FBO – inseamna ca ai obtinut o victorie interioara. Inseamna ca, precum Thomas Edison, ai luat decizia de a-ti utiliza toate resursele de creativitate, energie, imaginatie si efort pentru a atinge scopul stabilit. Asta inseamna sa fii hotarat!

EXERCITIU
Obiectivele mari, care-ti ofera recompense serioase (de exemplu sa te califici la Chairman’s Bonus), se ating sacrificand tentatiile mici, care apar zi de zi. Cum poti, asadar, rezista comoditatii, unei placeri imediate sau indulgentei fata de propria persoana?

  • 1. Cand ai aceste mici tentatii (de exemplu, sa renunti din comoditate la un telefon pe care trebuie sa-l dai unui prospect), gandeste-te ca decizia pe care urmeaza sa o iei presupune sa renunti la cea mai buna varianta a obiectivului tau (si pune un numar potrivit de zerouri pe acel cec).

  • 2. Inchipuie-ti ca obiectivul este deja atins (esti pe scena si primesti cec-ul, cu suma pe care ti-ai dorit-o). Imagineaza-te bucurandu-te de acest rezultat (ce cumperi, ce investitii faci).

  • 3. Apoi intreaba-te: merita sa cedezi micii tentatii? Are rost sa renunti la victoria ta pe termen lung pentru placerea trecatoare, pentru momentul de comoditate la care esti expus acum?
 
Articol scris de Alexandru Israil, specialist marketing