Ce este Aloe Vera?

Aloe Vera este o plantă ce arată ca un cactus, dar în fapt ea aparține familiei liliaceelor, care include  usturoiul și ceapa. Este originară din Peninsula Arabiei, dar crește spontan în climatele tropicale din întreaga lume. Este fără tulpină sau cu una foarte scurta și suculentă, ce crește la o înălțime de 30-36 inch, cu ramuri și mlădițe de la  rădăcină.

Adesea este supranumită "Planta Miraculoasă", sau "Vindecătorul Natural". Numele Aloe Vera provine din cuvântul arab "Alloeh", care semnifică "substanță strălucitoare amară", iar în latină "vera" înseamnă "adevărat". Egiptenii au numit Aloe "Planta Nemuririi".

Planta este cunoscută și folosită de secole pentru proprietățile benefice asupra sănătății, frumuseții și de îngrijire a pielii. Astăzi planta de Aloe se folosește pentru scopuri diverse.
Există peste 300 de specii de Aloe, dar planta numită Aloe Barbadensis Miller (Aloe Vera sau Aloe cea adevarată) este cea mai utilă grație proprietăților medicinale pe care le prezintă.

Ce conține Aloe Vera?

Aloe Vera este o plantă unică, bogată în mulți compuși biochimici. Are mai mult de 200 de substanțe diferite, biologic active, ce includ vitamine, minerale, enzime, zaharuri, antrachinone și compuși fenolici, lignine, saponine, steroli, aminoacizi și acid salicilic.
Din acești compuși, aproximativ 75 au o activitate biologică. Compușii cei mai de vază sunt:

Vitaminele

Aloe vera conține multe vitamine, cu excepția vitaminei D. Conține  vitaminele A,C,E,B (tiamina, niacina, riboflavina, cianocobalamina), vitamina F, colina și acidul folic. Complexul B și Colina sunt implicate în metabolismul aminoacizilor. B12 joacă un rol important în producția de eritrocite.

Acidul folic este implicat în dezvoltarea celulelor roșii.

Mineralele

Aloe Vera furnizează 9 minerale: calciu, crom, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc. Acestea sunt minerale esențiale pentru starea de sănătate, care lucrează în diverse combinații unele cu celelalte, cu vitaminele și oligoelementele.

Aminoacizii

Douăzeci de aminoacizi de care are nevoie corpul nostru au fost descoperiți, incluzând 7 din cei 8 esențiali, pe care corpul nu-i poate sintetiza.

Zaharurile

Aloe Vera asigură atât monozaharide (glucoza și fructoza) cât și polizaharide. Monozaharidele au acțiune antiinflamatoare iar polizaharidele au activitate antivirală, imunomodulatoare, așa cum este cazul acemananului.  

Enzimele

Sunt 8 enzime izolate din Aloe Vera, incluzând aliaza, fosfataza alcalina, amilaza, carboxipeptidaza, catalaza, celulaza, lipaza, peroxidaza. Aceste enzime ajută la digestia zaharurilor și a grăsimilor alimentare.

Sterolii

Planta asigură 4 steroizi vegetali principali - colesterol, campesterol, lupeol, betasitosterol. Sterolii au acțiune antiinflamatoare, în timp ce lupeolul posedă și proprietăți antiseptice și analgezice.

Substanță pe bază de lignină celuloză

Această substanță lemnoasă asigură puterea de penetrare a Aloe Vera în tegument, având abilitatea de a transporta alte ingrediente active în straturile adânci ale pielii, pentru a hrăni epiderma.

Saponinele

Aceste substanțe spumante formează 3% din gel și sunt în general substanțe de curățare, cu proprietăți antiseptice.

Antrachinonele

Aloe vera oferă 12 antrachinone în cantități mici, ce acționează ca agenți cu puternic efect antimicrobian și antiviral. Aplicată pe piele, absoarbe razele ultraviolete, inhibă activitatea tironazei, reduce formarea de melanină și acționează ca analgezice naturale puternice.

Acidul salicilic

Acționează ca analgezic, cu efect antiinflamator; de asemenea ajută la îndepărtarea țesuturilor moarte.