Un studiu științific confirmă faptul că nutriția ar putea juca un rol in abordarea multidisciplinară a COVID-19


produse recomandatepng
Vitamina D
, vitamina C, zincul și melatonina - în atenția nutriționiștilor germani!

Un studiu stiintific recent, publicat in Jurnalul Nutrientilor analizeaza daca suplimentarea cu nutrienti poate diminua raspunsul inflamatoriu in cazul COVID-19. Avand forma unei recenzii de analize sistematice cu privire la vitamina D, vitamina C, melatonina si zinc, autorii releva faptul ca toate aceste patru substante naturale au actiuni anti-inflamatorii si ca ele pot reprezenta o abordare utila si viabila a pandemiei. Recunoscand necesitatea sprijinului din partea sistemelor nationale si publice de sanatate si remarcand faptul ca niciun medicament specific nu s-a dovedit benefic impotriva evolutiei COVID-19, autorii concluzioneaza ca suplimentarea nutritiva ar putea juca un rol in cadrul unei abordari medicale multidisciplinare.
banner 1png
Inflamația și anti-inflamatoarele

Asociata cu fiecare infectie ce apare in corp, raspunsul inflamator are potentialul de a provoca distrugeri ample, din cauza faptului ca implica distrugerea tesutului. Medicina conventionala tinteste doar spre managementul simptomelor inflamatorii, folosind medicamente cum sunt cele din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (NSAIDs). Nu numai ca aceste medicamente nu elimina cauza inflamatiei, dar ele sunt asociate cu efecte secundare severe, uneori punanad viata pacientului in pericol acestea ar fi sangerari gastrointestinale si atacuri de cord. Recunoscand importanta intaririi sistemului imunitar in prevenirea infectiei cu SARS-CoV-2, precum si in scopul controlarii raspunsului inflamator, autorii analizeaza potentialul pe care il au patru substante naturale specifice, pentru a ajuta la controlul celor mai grave simptome ale pandemiei.

suplimentepng
Controlul inflamației printr-o abordare naturală

Autorii studiului descriu modul in care COVID-19 este caracterizat prin nivele ridicate ale markerilor inflalatorii, incluzand proteina C reactiva precum si nivele crescute de citokine si chemokine inflamatorii. Bazandu-se pe observatiile sistematice pe care le-au facut, ei au descoperit ca Vitamina D, vitamina C, melatonina si zincul au impreuna actiuni antiinflamatorii.
Analizand studiile despre vitamina D, autorii au aratat ca ingerarea a 50.000 UI pe luna s-a dovedit eficace impotriva proteinei C reactive. Observand datele statistice care arata o epidemie globala de carenta de vitamina D, ei descriu modul in care pana la 80 la suta din persoanele in varsta sunt afectate. Studiile au relevat faptul ca persoanele in varsta au o rata de mortalitate mai ridicata din cauza COVID-19 decat persoanele mai tinere. Una din lucrarile citate de autori arata ca persoanele afectate de forme severe de COVID -19 prezinta o carenta de vitamina D cu 65% mai ridicata decat cei cu forme blande.
In cazul vitaminei C, autorii au descoperit ca dozarea intre 1-2 grame zilnic s-a demonstrat a fi eficace nu doar impotriva proteinei C-reactive dar si pentru functia endoteliului. Formand o membrana subtire (endoteliul), care captuseste interiorul inimii si ale vaselor de sange, celulele endoteliale elibereaza substante care ajuta la controlul coagularii sangelui, functia imunitara si relaxare vasculara. Autorii noteaza faptul ca datele clinice au aratat un rol specific al vitaminei C la pacientii aflati in sectiile de terapie intensiva, cu septicemie, pneumonie, blocarea mai multor organe, precum si sindromul respirator acut; s-a aratat cum mai multe centre medicale au decis sa suplimenteze cu doze mari de vitamina C, ca terapie complementara, in cazul pacientilor bolnavi de COVID-19.
Examinand lucrarile despre melatonina, un hormon natural produs in mare masura de glanda pineala, autorii studiului au aratat ca un dozaj intre 5 si 25 miligrame pe zi si-a demonstrat eficacitatea nu doar impotriva proteinei C-reactive, dar si impotriva altor substante ce cauzeaza inflamatia, cum ar fi factorul de necroza tumorala si interleukina-6. Adesea numit si "hormonul somnului", deoarece este secretat cel mai mult in timpul noptii si ajuta la reglarea ritmului circadian - studiul descrie modul in care actiunile benefice ale acestui important compus pot aduce foloase in pandemie.
Legat de zinc, autorii au descoperit ca o doza zilnica de 50 miligrame a aratat efecte pozitive impotriva proteinei C-reactive. Afirmand ca malabsorbtia si deficienta de zinc afecteaza aproximativ 30% din populatia lumii, ei au aratat ca acest mineral joaca un rol critic in imunitatea antivirala si ca persoanele cu deficienta de zinc experimenteaza o sensibilitate mai mare la agentii patogeni.
seminarii onlinepng
Știința de avangardă în sprijinul Medicinii nutriționale și Celulare.

Desigur, nu mai este o noutate informatia potrivit careia micronutrientii sunt eficienti in controlul inflamatiei din corp. Studiile efectuate cu mai mult de un deceniu in urma de oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Dr.Rath au aratat ca combinatiile sinergice de micronutrienti sunt eficiente in controlul diferitelor stadii ale procesului inflamator.
Recent, studiile publicate de institut in iulie si august 2020 au demonstrat ca anumite combinatii specifice de micronutrienti pot bloca coronavirusul de la a infecta celulele corpului. Ulterior, intr-un studiu publicat in februarie 2021, cercetatorii institutului au aratat ca prin combinarea vitaminei C cu zinc si alti compusi naturali se pot impiedica mai eficient mecanismele infectiei cu coronavirus. In mod semnificativ, prin urmare, autorii studiului despre nutrienti sugereaza ca viitoarele teste clinice ar trebui sa evalueze beneficiile clinice ale combinatiei de doua sau mai multe substante pe care ei le analizeaza in lucrare.
Daca este aplicata la nivelul comunitatii, pe scara globala, stiinta de avangarda a medicinei celulare si nutritionale poate oferi o fundamentare care sa ajute la incheierea pandemiei de coronavirus. Cu cat mai mult refuza politicienii sa foloseasca aceste abordari bazate pe stiinta, focalizandu-se in loc pe vaccinurile experimentale care nu ofera o siguranta pe termen lung, cu atat mai mult noi trebuie sa ne intrebam care sunt motivele lor si sa ii intrebam ale cui interese le reprezinta ei in realitate.
BANNER BLOG 2png
Articol tradus de Nicusor Plosnita, terapeut.
Sursa: AICI.