Transformă frica în aliat


Frica – te va paraliza sau te va impulsiona?

Putem alege sa simtim frica și s-o lasam sa ne paralizeze sau putem alege sa simtim frica și sa inaintam curajos.

Conducand spre casa zilele trecute, ascultam la radio un prezentator care citea știrile de ultima ora din intreaga lume. Se vorbea despre razboi, inflatie, obligativitatea purtarii maștii, criminalitate, coruptie și chiar despre o pisica blocata intr-un copac pe undeva!

Totul m-a facut sa ma gandesc la acele lucruri pe care nu le prea auzim la jurnale. Unde sunt știrile despre marile reușite ale naturii umane sau despre uimitoarele descoperiri știintifice care au loc zilnic?
produse recomandatepng
N-am auzit nici macar una dintre milioanele de povești de succes care se scriu in jurul nostru sau vreo informatie despre realizarile semnificative care exista in atatea domenii. De fapt, n-a fost nimic plin de speranta, inspirator sau optimist.

In timp ce ascultam, am simtit ca ma cuprinde anxietatea. Ar fi fost ușor sa las toate știrile negative sa ma afecteze, sa iau acea stare cu mine și sa-i permit sa schimbe o zi grozava intr-una proasta.

Va rog sa nu concluzionati insa ca acesta este un alt comentariu despre mass-media sau despre cum sunt relatate adevarurile și faptele. Nu este. Desigur, vad evenimentele pe care le vezi și tu, aud ceea ce auzi și tu și se intampla multe lucruri in lume care nu ne fac fericiti.

Dar nu putem schimba asta acum. Nu putem opri razboaiele, pune capat pandemiei, vindeca bolnavii sau forta soarele sa iasa. Dar putem decide cum reactionam la ceea ce ne inconjoara.
cea mai frumoasa afacerepng
Avem controlul asupra acestui fapt. Putem alege sa simtim frica și s-o lasam sa ne paralizeze sau putem alege sa simtim frica și sa mergem curajos inainte. Exista biblioteci intregi și nenumarate podcast-uri dedicate incercarii de a intelege mai bine frica. Voi aminti o carte a lui Susan Jeffers, care se numește ”Simte frica și fa-o oricum.”

In aceasta carte minunata, autoarea scrie urmatoarele: „daca așteptam sa nu mai simtim frica inainte de a incerca sa facem ceea ce ne sperie, am putea aștepta o veșnicie; sa mergi inainte este singurul mod in care o depașești.”

Frica este atat de fascinanta. Poate aparea in orice moment. Poate fi justificata sau complet nerezonabila. Cred ca am realizat cu totii pana acum ca viata nu este intotdeauna roz. E, totuși, o inșiruire de momente infricoșatoare, intrerupte de momente de calm.

Intrebarea este daca permitem fricii sa ne paralizeze sau sa ne stimuleze. Poate fi un factor motivator incredibil, o forta care ne impinge limitele perceptiei dincolo de noi.

In alte momente,  ne paralizeaza complet și face ca cele mai simple activitati sa para copleșitoare. Am vazut cum frica a impulsionat un prieten sa construiasca un imperiu al succesului. Am vazut totodata și cum oprește un tanar din a se ridica din pat.
BANNER BLOG 2png
Desigur, nu ma refer la situatii care pun viata in pericol, boli mintale, abuzuri fizice. Ma refer la acele momente in care ne este teama sa vorbim cu cineva, sa mergem la o intalnire, sa dam un telefon, sa vorbim cu ceilalti despre produse, sa urcam in avion, sa mergem la Raliul Global sau sa invitam pe cineva in oraș.

In conjuncturi ca acestea avem nevoie sa stam drepti, sa ne intarim convingerile, sa imbratișam frica și sa mergem cu toata hotararea inainte. Pe masura ce o facem, vom simti bucuria de a o depași și de a reuși.

La fel ca in cazul copilului mic care invata sa mearga pe bicicleta. Cand in sfarșit iși ridica picioarele, apasa pedalele și traiește sentimentul libertatii, o libertate care ii deschide lumea spre atat de multe aventuri extraordinare.

Așa ca data viitoare cand vei conduce spre casa, te invit sa mi te alaturi, respingand vocile care incearca sa te sperie. Da mai tare muzica preferata, deschide fereastra și canta  din toate puterile.

Mesajul lui Gregg Maughan
Presedinte FLP International

Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
youtubepng