Tehnici care-ți cresc pofta de muncă pe timpul verii


Imi aduc aminte in detaliu o dimineata de vara in care familia mea a plecat pe malul marii, la baie si plaja, iar eu, cu parere de rau, a trebuit sa raman in camera de hotel. Un client imi ceruse o oferta de servicii pentru un proiect complex si, data fiind miza, am petrecut cateva ore bune pentru a o elabora si explica in detaliu. A fost atunci nevoie de vointa, dar azi acest client este, pentru mine, in top 3.

Viata antreprenorului, si implicit a unui FBO, vine la pachet cu multe libertati. Ele se castiga, iata, cu momente de sacrificiu si de focus pe obiectivele importante. Aceste renuntari, precum si capacitatea de a-ti pastra un nivel ridicat de energie si entuziasm in orice situatii, fac parte din ADN-ul adevaratului om de afaceri.

Stiti ce am facut eu atunci, in camera de hotel? M-am inchipuit lucrand deja pentru acest client, la tariful generos pe care i l-am propus (si pe care el, ulterior, l-a acceptat). Fara sa vreau, am utilizat instinctiv un instrument ce face parte din tehnicile cognitiv-comportamentale: reincadrarea. Practic, mi-am reorientat mintea pentru a vedea situatia neplacuta de a lucra in vacanta din mai multe perspective. Si am ales-o pe cea mai atractiva: oportunitatea de a avea un client nou si profitabil.

E vremea vacantei iar rolul acestui articol este de a iti oferi cateva solutii cu ajutorul carora, chiar si atunci cand te atrag relaxarea si starea de dolce far niente, sa-ti poti mentine apetitul de munca si energia, fara mari sacrificii. Iata astfel de idei, care vin din zona practicilor cognitiv-comportamentale:


Restructurarea cognitivă presupune observarea gandurilor nefavorabile – precum lipsa motivatiei - pe masura ce ele apar. Apoi, acestea se reincadreaza in structuri mai utile. Ideea este ca daca schimbi modul in care privesti anumite evenimente sau circumstante, ai putea sa schimbi sentimentele pe care le ai si mai ales actiunile pe care le intreprinzi. Spre exemplu, o zi cu soare puternic te indeamna la a te retrage la umbra, in inactivitate. In acelasi timp, situatia poate fi privita ca o oportunitate de a intalni oameni noi care se racoresc la piscina sau la barul de pe plaja, nu?


produse recomandatepng

Activarea comportamentală se concentreaza pe depasirea momentelor in care vrei sa amani sau sa eviti ceea ce constiinta iti spune ca ai de facut. In timpul vacantei, ea implica stabilirea unor obiective mici si usor de gestionat. Astfel, se reduce presiunea si te poti bucura si de relaxare, in acelasi timp. Castigurile mici iti pot creste motivatia si nivelul de energie. Dintr-o vacanta de o saptamana, nu-ti propune sa te intorci cu 20 de prospecti. Dar sigur vei reusi sa gasesti doi sau trei oameni pe care-i poti atrage cu oportunitatea Forever, in modul cel mai relaxat si placut cu putinta.


cea mai frumoasa afacerepng

Tehnica 3S – Surprinde, Socoteste, Schimba. Aceasta tehnica te ajuta sa identifici si sa indepartezi fluxul mental negativ. Surprinde momentele in care te tenteaza comoditatea, dorinta de a lua o pauza intrucat te coplesesc ganduri descurajante. Evalueaza-ti nivelul de energie – chiar ai nevoie de deconectare totala sau doar presupui asta? A astepta sa fii din nou motivat este o forma de procrastinare si duce de fapt la scaderea generala a motivatiei, in timp. De aceea, tehnica 3S propune un efort suplimentar pentru a valorifica activ chiar si perioadele de relaxare. Cum? Citind carti de business, studiind detaliile afacerii si produselor Forever, exersand tehnici de vanzare, chiar si fara miza, cu oameni pe care-i intalnesti in vacanta.


BANNER BLOG 2png

Echilibrul. Vacanta in sine este o forma de re-echilibrare. In aceasta perioada, programul tau poate imbina efortul si relaxarea. Aloca ore specifice pentru munca si asigura-te ca le respecti. Dar foloseste restul zilei pentru a te relaxa si a te reincarca. Tehnici precum respiratia profunda si meditatia pot ajuta la indepartarea stresului si la cresterea nivelului de energie. Exerseaza-le in momentele favorabile, cand stai pe un sezlong si admiri marea sau in timpul unei plimbari prin padure.


Practicile cognitiv-comportamentale functioneaza nu doar in vacanta. Dar vacanta este un prilej minunat sa le exersezi. Pana la urma, motivul pentru care pleci in vacanta este sa te intorci cu mai multa ... motivare. Asadar, sa ai parte de relaxare energica!

Alexandru Israil
Specialist Marketing


Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.

Sntate Personalizat-6 oct 2023png