Tehnica Reîncadrării Rapide


Sistemul de transport public din Amsterdam se acceseaza cu ajutorul unei cartele de calatorii, reincarcabila. La fiecare intrare intr-o gara sau un mijloc de transport, aceasta se apropie de un cititor electronic, iar la iesire se repeta procedura, pentru ca de pe cartela sa se scada exact suma corespunzatoare calatoriei.

La finalul lunii trecute am aterizat pe Schiphol, Amsterdam, iar la intrarea in gara de legatura cu orasul mi-am apropiat cartela de calatorie de aparatul respectiv. Am auzit ”beep”-ul uzual si am plecat mai departe. La iesire am apropiat-o din nou, dar beep-ul a fost altul decat cel obisnuit. Nu mi-am batut capul, dar cateva zile mai tarziu am observat ca au fost retinuti 20 de euro de pe unul din cardurile mele bancare. Ce se intamplase? Tinusem portofelul in mana la prima intrare, iar sistemul a debitat suma respectiva de pe cardul bancar in locul celui de calatorii. Am pierdut astfel bani de pe ambele carduri.

Dupa o prima reactie usor nervoasa, mi-am dat seama de greseala proprie, am analizat situatia si am trimis un e-mail companiei de transporturi, explicand incidentul. Banii mi-au fost returnati fara alte intrebari. Din toata aceasta intamplare am iesit astfel cu cateva invataminte pozitive: mai nou pastrez distanta fata de portofel la utilizarea diverselor carduri; sunt mai atent la semnalele date de aparate, mai ales cand e vorba de bani si de alte limbi; stiu ca pot utiliza oricand, la nevoie doar cu cardul bancar, mijloacele de transport in comun din Amsterdam; si ca neatentia se plateste, dar banii se pot obtine inapoi daca intelegi exact unde a fost greseala si iei initiativa de a o repara.
Intamplarea de mai sus este un exemplu de aplicare a tehnicii Rapid Reframe (Reîncadrare Rapidă). Ea implica un proces structurat de identificare a esecurilor, de recunoastere a existentei lor si de schimbare rapida a focalizarii pentru a descoperi si valorifica aspectele pozitive din situatie. Aceasta abordare depaseste simpla gandire pozitiva; ea incurajeaza o schimbare cognitiva mai profunda, permitand indivizilor sa vada provocarile ca trepte valoroase catre succes. Cum o poti aplica in practica, in activitatea de FBO?
-->Identifică greșeala sau dificultatea. Poate fi o scadere a vanzarilor, a inscrierilor, o oportunitate ratata, un start pierdut in calificari sau orice obstacol care iti impiedica progresul.
-->Recunoaște și acceptă. Evita suprimarea emotiilor; in schimb, da-ti voie sa simti dezamagire sau frustrare asociate provocarii respective.
-->Analizează situația. Ce factori au contribuit la aceasta stare de lucruri? Cu cat intelegi mai bine cauzele fundamentale, cu atat vei avea o mai buna capacitate de a reincadra lucrurile.
-->Enumeră aspectele pozitive. Este punctul central al tehnicii – identifica trei lucruri bune, oportunitati ascunse, lectii învatate, conexiuni neasteptate sau perspective noi asupra situatiei respective.
-->Construiește o poveste puternică. Dezvolta o naratiune proprie care sa cuprinda rezilienta, adaptabilitatea si capacitatea de a extrage valoare din provocarile prin care treci. Aceasta va deveni un instrument puternic in modelarea mentalitatii tale.
-->Integrează reformularea în obiective. Compara perspectiva reincadrata cu obiectivele tale de vanzari sau inscrieri. Cum pot contribui la succesul tau viitor noile abordari si aspecte pozitive identificate?
-->Reflectă zilnic. Prin alocarea catorva minute pentru a medita la perspectivele reincadrate si a consolida aspectele pozitive vei intari schimbarea cognitiva in timp si-ti vei insusi pe deplin tehnica de mai sus.

Iată câteva situații în care poți pune în practică Reîncadrarea Rapidă:

Te resping clienții potențiali? Identifica aspecte pozitive din aceste experiente, cum ar fi obtinerea de informatii valoroase cu privire la obiectii. Utilizeaza aceste cunostinte pentru a-ti perfectiona prezentarea si o adapta la nevoile, ingrijorarile, argumentele sau atitudinile intalnite.
Piața se schimbă permanent? Ai oportunitatea de a explora nise noi (care sunt ele?), de a inova abordarea si serviciile oferite astfel incat aceste schimbari sa devina o sansa in plus pentru tine.
Nu-ți ajunge timpul? Este o ocazie de a-ti mari eficienta in gestionarea lui, de a-ti impune si a te obisnui cu prioritizarea sarcinilor, delegarea responsabilitatilor si optimizarea proceselor. Daca nu ai trece prin aceasta provocare, ai ramane in situatia comoda anterioara.
Ai o perioadă mai slabă în vânzări sau înscrieri în afacere? Inseamna ca iti raman timp si resurse pentru a le investi in promovare, in regandirea strategiei si – de ce nu? – in reîncadrarea rapida a organizarii unor aspecte ale afacerii. Astfel, provocarile nu te vor demoraliza, ci te vor face sa revii cu energie si determinare, cu motivatia de a identifica solutii si a lua masuri serioase intru depasirea dificultatilor.
In provocarile zilnice intalnite in afacerea ta, Reincadrarea Rapida este o unealta extrem de eficienta. Nu e vorba doar despre gandire pozitiva; este vorba despre transformarea strategica si de lunga durata a mentalitatii pentru a schimba provocarile in oportunitati si a-ti valorifica talentul si abilitatile. Iar daca vrei sa aprofundezi in continuare acest subiect, isi recomand cartea Mindset (Mentalitatea Invingatorului) de Carol S. Dweck. Lectura benefica!
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
Sntate Personalizat - 6 nov2023png