Sfârșitul procrastinării


Am de finalizat un articol, astept un telefon important si parca ma cam doare un genunchi. Am suficiente motive sa las pe maine iesirea la jogging sau…? Sau pur si simplu imi iau echipamentul, ies afara, imi fac incalzirea si ma apuc de alergat. Asta deoarece imi dau seama ca dialogul mental anterior este o capcana a mintii, o asa-numita disonanta cognitiva.
banner 2000x350png
Se intampla atunci cand apare un conflict intern intre ceea ce cred si ceea ce fac. Credinta mea e ca o ora de exercitiu fizic zilnic imi aduce un mare beneficiu. Atunci de ce as amana? De ce nu trec, pur si simplu, la fapte? Motivul poate fi, in cazul de fata, procrastinarea.
 
Procrastinarea este, in mod paradoxal, un proces activ. Este decizia de a face altceva in locul activitatii pe care stii bine ca trebuie s-o faci. De aceea, nu trebuie confundata cu comoditatea si nici cu nepriceperea.
 
Este pur si simplu o alegere, dar din pacate ea este responsabila pentru multe aspecte negative ale vietii. Asta fiindca oamenii evita sau amana sarcinile importante, dar poate dificile, fiind convinsi ca isi pastreaza starea de bine, pe termen scurt. De fapt, o fac cu pretul obiectivelor pe termen lung.
banner blog noupng
Un caz concret pentru cariera ta de FBO este modul in care abordezi stimulentele Forever. In functie de etapa in care esti in cadrul procesului de calificare, intreaba-te: Cat de departe ai ajuns? Ce lipseste sa-ti atingi obiectivul? Poate ca ai amanat sau nu ai investit suficienta energie de la bun inceput in aceste actiuni, iar tergiversarea iti pune in pericol calificarea?
 
Iata cateva sugestii si instrumente menite sa te ajute acum, si oricand ai avea nevoie, in lupta cu procrastinarea:
produse recomandatepng

Recunoaște când amâni nejustificat.

Este primul si poate cel mai greu pas: sa identifici situatia in care stii ca ai ceva important de facut, dar te ocupi de lucruri mai putin urgente, mai usoare si placute. Solutia e sa raspunzi, cu sinceritate, la intrebarea ”Cum ar trebui sa-mi utilizez acum timpul in cel mai bun mod cu putinta?”
 
Constiinta iti va indica obiectivul valoros, cel care-ti aduce cele mai bune rezultate. Te poate ajuta pentru asta o platforma de urmarire a timpului petrecut in cadrul proiectelor, precum Clockify. Este o aplicatie gratuita cu ajutorul careia vei putea afla exact in ce-ti investesti timpul, ca sa te poti organiza mai bine si sa-l dedici cu prioritate sarcinilor importante.
raspundem intrebarilorpng

Evită capcana perfecționismului.

E posibil sa-ti spui, uneori, ca nu esti in stare sa duci la bun sfarsit o activitate importanta, asa ca nu are rost sa te apuci de ea. Ori ca astepti cel mai bun moment si cele mai bune conditii ca sa incepi.
 
Astfel de situatii sunt intalnite si in calificarile pentru stimulente. Solutia e sa-ti indepartezi gandul de la detalii inutile, de la motive pentru care ai putea sa nu reusesti. Nu face presupuneri, pentru ca mintea are tendinta de a vedea mai degraba barierele din cale decat obiectivul de atins! Pur si simplu treci la actiune.
cea mai frumoasa afacerepng

Nu complica lucrurile mai mult decât e cazul.

De multe ori un proiect pe care-l ai de indeplinit pare mult mai complex decat este in realitate si asta te sperie.
 
Construieste-ti o harta a ceea ce ai de facut si vei vedea ca lucrurile nu sunt chiar asa de complicate. Foloseste pentru asta o aplicatie precum Dynalist, in care-ti trasezi fiecare ramura si sub-ramura a activitatilor de indeplinit.
 
De exemplu, pentru YES, YOU CANNES, porneste de la cele trei conditii de calificare, apoi detaliaza sub fiecare ce ai de facut, pe diverse niveluri de actiune. In final, vei putea cuprinde dintr-o privire tot proiectul, vei intelege ca e mai simplu decat credeai si-ti va fi mai usor sa-l administrezi.
BANNER BLOG 2png

Organizează-te mai bine.

Timpul si energia ta sunt resursele pe care trebuie sa le distribui eficient atunci cand lupti cu procrastinarea. Este indicat sa lucrezi cu ajutorul unei liste de activitati - ea te va ajuta sa nu amani sau sa le ”uiti” chiar pe cele importante.
 
Microsoft To Do este o aplicatie gratuita in care listezi si prioritizezi activitati, setezi termene si distribui sarcini coechipierilor. O poti instala pe mai multe echipamente, iar daca iti aduci aminte ca trebuie sa faci un lucru, poti incarca rapid sarcina in telefonul mobil, iar ea va fi vizibila ulterior si pe laptop sau tableta.
banner 1png

Elimină pauzele nejustificate.

Sigur ca merita sa te recompensezi atunci cand indeplinesti o etapa importanta sau sa-ti acorzi 5-10 minute de repaus la fiecare ora de lucru intens.
 
Dar nu confunda aceste pauze binemeritate cu activitati asa-zis relaxante, precum derularea la infinit a postarilor social media, verificarea email-ului la fiecare 5 minute sau raspunsul rapid la mesajele instant.
 
Ai putea considera ca toate acestea sunt importante in procesul tau de lucru, dar de fapt ele justifica procrastinarea, amana focalizarea pe activitatea de baza. Ce poti face este sa dezactivezi incarcarea automata sau la perioade scurte a email-urilor sau mesajelor si sa-ti impui citirea lor o data la cateva ore.
 
In ajutorul tau poate veni si un software precum Freedom, care blocheaza conditionat aplicatii si website-uri care-ti atrag atentia si te impiedica sa lucrezi.
suplimentepng

Împarte o sarcină mare în etape și activități mai mici.

De exemplu, ce presupune sa ai 4 p. c. in fiecare luna? Ce actiuni zilnice trebuie sa intreprinzi pentru a le acumula?
 
Listeaza-le din propria experienta (sau din a altora), apoi foloseste un program care te ajuta sa te organizezi mai bine, precum Trello. O astfel de platforma te asista nu doar in managementul proiectelor, dar si la lucrul in echipa, administrarea resurselor, optimizarea activitatii noilor intrati in echipa si urmarirea progresului lor.
seminarii onlinepng

Găsește un partener pentru responsabilitate.

Ai pe cineva care sa te sprijine in mentinerea drumului catre obiectivul dorit? Acesta poate fi Sponsorul tau, un coleg de echipa sau un prieten care te cunoaste bine. Esential este sa-i acorzi importanta si respectul cuvenite, pentru ca el sa te ajute sa-ti pastrezi angajamentele. Cu suficienta disciplina interna, poti apela si la o aplicatie, precum Procraster.
Procrastinarea este o problema pentru ca te face sa amani nejustificat activitati importante si te impiedica sa ajungi acolo unde iti doresti. Dar, dupa cum se vede, ea poate fi invinsa. Acum stii ce trebuie sa faci pentru asta, asa ca nu mai amana, treci la fapte.
 
Eu, de exemplu, am terminat cu bine articolul, asa ca ma duc sa-mi pun echipamentul si ies la alergat.