Prieteni Forever pentru oase puternice și sănătoase
Află ce este și cum poți să previi osteoporoza
Data de 20 octombrie marcheaza, la nivel mondial, Ziua Internationala a Osteoporozei. Daca la inceput se manifesta doar prin incovoierea spatelui, cu timpul pot aparea complicatii tot mai invalidante, cum este, de exemplu, fractura de col femural. Vestea buna este ca osteoporoza se poate trata si, mai ales, preveni.
Rezultatele unui sondaj efectuat pe 500 de femei, cu varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani, din mediul urban, cu studii medii si superioare, arata ca:
- 23% dintre femei nu au auzit de osteoporoza
- 80% nu au putut explica in ce consta boala
- 84% nu au cunoscut factorii de risc ai bolii
- doar 17% au discutat despre osteoporoza cu medicul de familie
- numai 4% dintre femei au fost investigate pentru depistarea osteoporozei
Ce este osteoporoza?
Numele bolii provine din latina si inseamna „os poros”. Tesutul osos este un tesut viu, in care au loc permanent atat depunere, cat si pierdere de os. Dupa varsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea. Cand acest proces este accelerat, oasele devin tot mai fragile (chiar daca la exterior pot parea solide) si structura lor se aseamana tot mai mult cu a unui burete cu gauri mari in interior.
Pana nu demult privita ca o stare normala a varstnicului, osteoporoza este considerata in prezent o boala, caracterizata prin reducerea densitatii minerale osoase, asociata cu compromiterea structurii osoase, ceea ce predispune osul la fracturi in urma unui traumatism de mica intensitate sau chiar in lipsa acestuia. Dezvoltarea cunostintelor medicale arata ca osteoporoza nu este specifica numai generatiei a treia, ci apare si la varste mai tinere.
Factori de risc
Aproape oricine poate face osteoporoza, dar sunt predispuse la acest lucru mai ales persoanele de sex feminin (aproximativ 80% dintre pacientii cu osteoporoza sunt femei), mai ales daca au intrat deja la menopauza, si chiar mai mult daca au avut-o inainte de varsta de 45 de ani.
Alti factori de risc:- varsta peste 65 de ani
- tratament cronic cu corticosteroizi
- aport inadecvat de calciu
- alimentar
- aport insuficient de vitamina D
- sedentarism
- greutate corporala prea mica
- fumat
- consum excesiv de alcool, care poate bloca absorbtia calciului
Desi factorii genetici sunt determinanti in riscul individual de osteoporoza, stilul de viata influenteaza dezvoltarea osoasa din tinerete si, de asemenea, rata pierderii osoase pe parcursul vietii. Alimentatia, exercitiul fizic si alti factori ce caracterizeaza stilul de viata au un rol cheie in determinarea sanatatii osoase, precum si in capacitatea organismului de a inlocui osul vechi. Prevenirea osteoporozei incepe cu dezvoltarea si atingerea unei mase osoase maxime in tinerete.
Consumul zilnic de calciu al copiilor si adolescentilor este mult sub necesarul cladirii unei mase osoase maxime adecvate. Acest lucru nu pare a fi determinat de aspecte social-financiare, ci mai degraba de obiceiuri si moda, respectiv lipsa accesibilitatii acestor produse in incinta si apropierea scolilor. In plus, la adolescenti apar, in proportii ingrijoratoare, fumatul si consumul bauturilor alcoolice, cunoscuti factori de risc ai pierderii masei osoase.
Necesarul recomandat de calciu variaza in functie de varsta si este cuprins intre 1.000 – 1.300 mg /zi, fiind mai crescut la copii, varstnici, femei gravide si in perioada de lactatie. Aportul zilnic al populatiei este, in general, mult sub aceasta valoare. Cele mai importante surse alimentare de calciu sunt:- produsele lactate
- ouale
- legumele, fructele crude (varza, salata, fasole, portocale, grapefruit)
- mac, nuci, alune, soia, linte
- pestele
O absorbtie optima a calciului din alimentatie depinde in mare masura de raportul dintre acest mineral si fosfor si magneziu. Cand fosforul se gaseste in cantitate mai mare fata de calciu, impiedica absorbtia calciului, dar in acelasi timp blocheaza si absorbtia magneziului, esential si el pentru sanatatea sistemului osos. Astazi, dieta moderna cu alimente procesate furnizeaza constant cantitati mult mai mari de fosfor, dezechilibrand balanta celor doua minerale si avand ca efect eliminarea calciului din oase.
De ce pierdem masa osoasă?
- Băuturile care conțin cola sunt bogate în fosfor și cofeină, determinand accelerarea pierderii de calciu la adulti, iar la copii si adolescenti scaderea ratei de fixare a calciului si reducerea densitatii osoase.
- reduce semnificativ absorbtia calciului. Efectul poate fi contracarat prin adaos de putin lapte in cafea.
- Sarea de bucătărie (clorura de sodiu) descreste absorbtia calciului si creste excretia acestuia. Se recomanda un consum mai mic de 6 g de sare pe zi, tinand cont de faptul ca sarea se afla ascunsa in cantitati apreciabile in majoritatea alimentelor industriale.
- Mezelurile, carnații, pateurile, conservele din carne contin fosfati, accentuand pierderea calciului, acidifica mediul intern, contin grasimi saturate, uneori si grasimi trans periculoase, contin conservanti precum nitritii, care genereaza metaboliti toxici.
- Brânzeturile topite cu săruri de fosfor sunt o sursa importanta de fosfor, contribuind la dezechilibrarea balantei calciu/fosfor.
- Alimentele prăjite contin grasimi peroxidate periculoase pentru sanatatea oaselor si articulatiilor, sporind riscul aparitiei osteoartritei.
- Alcoolul și fumatul contribuie la reducerea densitatii osoase.
Cum ne protejăm sistemul osos?
Exercitiul fizic regulat ajuta la mentinerea densitatii osoase si, in plus, intareste sistemul muscular si scade, astfel, riscul caderilor. Activitatile fizice care protejeaza fata de osteoporoza sunt cele de tip „portant” sau „de impact” - baschet, volei, jogging, aerobic, saritul corzii, mersul rapid. Aceste exercitii trebuie adaptate posibilitatilor fiecarui individ in parte si efectuate sistematic. In urma unei activitati fizice specifice, cu o durata de 20-30 de minute, de trei ori pe saptamana, ne putem bucura de urmatoarele beneficii:
- mentinerea si chiar cresterea, intre anumite limite, a densitatii masei osoase;
- prevenirea dezvoltarii atitudinii specifice osteoporotice (spate rotund), reducerea durerii, mentinerea mobilitatii si, astfel, desfasurarea mai usoara a activitatilor uzuale;
- imbunatatirea coordonarii si echilibrului, scazand riscul de fracturi.
Pentru absorbtia calciului si fixarea sa in oase, este necesara vitamina D. Daca aportul alimentar de calciu si vitamina D este insuficient, se indica utilizarea unui supliment nutritiv.
Forever Calcium- Formula cu continut ridicat de citrat de calciu, combinat cu vitamina D si magneziu;
- Usor de digerat si absorbit eficient;
- Aroma placuta de vanilie;
- Doza zilnica asigura organismului cantitatea de calciu recomandata in proportie de 100%.
Un sistem osos sanatos trebuie dublat de articulatii mobile si sanatoase. Avem, si aici, aliati de incredere:
Forever Freedom- Gel stabilizat de Aloe vera cu gust placut de portocala, imbogatit cu sulfat de glucozamina si sulfat de condroitina, pentru mentinerea mobilitatii si bunei functionari a articulatiilor
Forever Active HA- O formula unica, ce furnizeaza acid hialuronic cu masa moleculara mica, cu proprietati hidratante si lubrifiante;
- Contine ghimbir si sofran, benefice pentru functionarea normala a articulatiilor.
Prin aport alimentar corect, dieta diversificata si echilibrata si un stil de viata sanatos si activ se poate crea si mentine o stare de sanatate optima a sistemului osos pana la varste inaintate.
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.