Prețul succesului


In 1972 Universitatea Stanford a derulat un test psihologic numit Experimentul Marshmallow. Participanti au fost 50 de copii carora li s-au oferit dulciuri, mai exact doua bezele. Prima era pusa in fata copilului, pe o farfurie, iar indrumatorul ii explica faptul ca poate sa o manance pe loc. Dar, daca are rabdare 15 minute fara sa se atinga de ea, acesta ii va aduce si o a doua bezea si atunci le va putea manca pe amandoua. Dupa care psihologul parasea camera.

Reactiile copiilor sunt mai delicioase decat bezelele din fata lor (merita vizionate pe YouTube, cautand dupa ”Marshmallow Test”). Sigur ca o parte dintre ei nu au rezistat si au mancat prima bezea, iar ceilalti au reusit sa se abtina, fiind recompensati dupa 15 minute cu o a doua, la fel de apetisanta.

Experimentul si-a propus sa studieze vointa copiilor de a amana o recompensa, cu perspectiva uneia mai mari. Aceasta capacitate are multe implicatii pozitive in viata unui om, lucru dovedit de altfel si de experiment. Copiii respectivi au fost urmariti de-a lungul vietii si s-a observat faptul ca cei care au avut puterea de a astepta a doua bezea au avut si rezultate mai bune in viata. Acestea au inclus note de admitere in universitati, diverse realizari profesionale, dar si indici de masa corporala, direct corelati cu capacitatea de a-si mentine greutatea ideala. Asadar, acesti copii au inteles faptul ca orice realizare are un cost si au fost dispusi sa-l plateasca.
produse recomandatepng
Multi oameni nu inteleg insa faptul ca succesul in orice tip de initiativa vine la pachet cu un pret. Eroarea aceasta de gandire duce, de exemplu, la credinta ca poti obtine castiguri financiare cu efort minim sau chiar deloc.

Pe de cealalta parte, cei care inteleg ca exista un cost al succesului, sunt pregatiti sa-l plateasca si stiu ca nici o reusita de valoare nu vine pe gratis. In ce consta acest pret? In timp, efort, sacrificii, dar si incertitudine, teama sau regret. In a te abtine in anumite situatii, a-ti stapani porniri si dorinte, a-ti pune la munca imaginatia, gandirea si vointa.

Ca FBO, unul dintre obiectivele tale, poate cel mai important, este sa ajungi la libertate financiara. Ce inseamna acest lucru pentru tine? Sa castigi suficient incat sa poti duce viata pe care ti-o doresti, pentru si impreuna cu cei apropiati. Sa ai suficienti bani pusi deoparte pentru a avea un sentiment de siguranta, intr-o lume tot mai framantata. Sa detii control asupra vietii tale, adica abilitatea de a face ceea ce doresti, atunci cand doresti, in modul in care ti-ai propus sa o faci. Adica sa fii stapanul propriului timp.

Poti atinge toate aceste obiective printr-o implicare serioasa in afacerea ta Forever. Dar, pe langa aceasta implicare, e nevoie sa tii cont si de anumite principii legate de aspectul financiar al rezultatelor tale. Iata cateva idei si recomandari despre modul sanatos in care iti poti gestiona castigurile, cheltuielile, investitiile si mai ales gandirea cu privire la bani. Sunt parti ale pretului pe care-l platesti pentru a avea rezultatele asteptate si a ajunge la libertatea financiara pe care ti-ai propus-o atunci cand ai intrat in afacere:
Pune bani deoparte. Cheltuieste mai putin decat castigi. Economiseste 10% din venituri, in fiecare luna. Da, este un efort de vointa, dar rasplata e pe masura. Nu trebuie neaparat sa pui bani deoparte pentru un scop anume – un automobil, o vacanta sau un apartament. Economiseste pur si simplu pentru viitor, pentru situatii imprevizibile sau pentru oportunitati. Banii pusi deoparte sunt o plasa de siguranta, dar iti dau si relaxarea necesara pentru a te ocupa bine de ceea ce ai de facut. Fara stres esti o persoana mai creativa, mai productiva, mai eficienta.

Investeste. Fa-o cu constiinta faptului ca un castig financiar mai mare intr-un timp mai scurt are si un risc pe masura. De aceea, atunci cand investesti, fa-o pentru perioade indelungate de timp. Bursele, fondurile de investitii, piata imobiliara, toate pot avea variatii mari pe termen scurt, dar atunci cand iti calculezi castigurile pe perioade de zeci de ani, ele vor fi intotdeauna pozitive. Timpul este cea mai puternica forta in politica de investitii. Iar propria ta afacere Forever este la randul ei o investitie pe termen lung care, pe masura ce trec anii, ofera castiguri tot mai sigure si mai mari pentru cei care sunt dispusi sa depuna efortul necesar, adica sa plateasca pretul succesului.

Administreaza-ti banii astfel incat sa-ti aduca relaxare. Fiecare are propriul punct de vedere aici. Unii nu sunt multumiti decat atunci cand un plasament financiar le aduce cel mai mare procent de dobanda, de castig. Altii dorm linistiti doar cand fac investitii conservatoare, sigure, chiar daca vor castiga mai putin. Sau daca banii respectivi indeplinesc un anumit scop social sau umanitar. Iar altii vor sa stie ca au obtinut maximul posibil in schimbul banilor cheltuiti. De aceea, atunci cand iei o decizie investitionala, cel mai bine e sa te intrebi: ma va ajuta aceasta decizie sa dorm bine noaptea?

Ai grija pe ce cheltuiesti banii. Multi oameni cauta respectul si admiratia celorlalti. De aceea isi cumpara masini luxoase sau ceasuri scumpe. Paradoxal, insa, impresia cea mai mare pe care o fac este asupra propriilor persoane. De la ceilalti obtin, de fapt, invidie. Pot primi insa respect si admiratie, dar pentru alte lucruri, precum empatie, bunatate, intelegere, intrajutorare. Bogatia nu se afiseaza prin cantitatea banilor cheltuiti, ci prin destinatia lor. Si nu uita: nu conteaza cat de mult vei ajunge sa castigi, daca nu poti spune ”ajunge!” la cheltuielile generate de orgolii, placere sau distractie, nu te vei considera niciodata un om bogat, pentru ca niciodata banii nu-ti vor fi suficienti.
cea mai frumoasa afacerepng
Trateaza cu optimism problema banilor. Banii sunt importanti pentru majoritatea oamenilor si de aceea, atunci cand apar fenomene care afecteaza negativ economia, castigurile sau prognozele, toata lumea da atentie acestor informatii si ia decizii in consecinta. Se intampla dint-un fel de instinct de conservare, la nivel financiar, in fata unei primejdii imediate. Iar fenomenele negative, comunicate de pesimisti, sunt mult mai atractive, mai ispititor de transmis, mai usor de adoptat si crezut. De cealalta parte, un optimist este cel care crede ca lucrurile ii vor fi favorabile de-a lungul timpului, chiar daca va intampina si dificultati pe acest drum. Aceasta este atitudinea corecta de abordat in administrarea banilor.

Forever nu promite castiguri financiare rapide si fara efort. In schimb, este mediul perfect in care te poti dezvolta si atinge obiectivele dorite, daca vrei si poti sa depui timpul, energia, creativitatea si vointa necesare. Ele nu trebuie privite negativ, drept cheltuieli, ci pozitiv, ca investitii. Fiecare astfel de investitie in cresterea retelei, infrastructura propriei afaceri, participari la intalniri sau in dezvoltarea cunostintelor si abilitatilor personale se intoarce cu prisosinta in timp si contribuie la reusita afacerii tale.

Articol scris de Alexandru Israil

Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
youtubepng