Neuroplasticitatea și mentalitatea de creștere


Care este prima ta reactie atunci cand cineva iti adreseaza o critica? E foarte posibil sa o respingi, intrucat ego-ul este o forta puternica, ce dicteaza multe dintre comportamentele umane. Iti propun, totusi, sa incerci si o alta cale. Gandeste-te daca in observatia primita exista ceva ce ai putea invata sau castiga. Criticile constructive ofera informatii valoroase despre domenii in care te poti imbunatati. Foloseste acest feedback pentru a face ajustari personale si – de ce nu? - a-ti dezvolta afacerea.
produse recomandatepng
Simplul fapt ca-ti vei schimba prima reactie la critica este deja un castig. O a doua consecinta pozitiva ar fi sa afli ceva nou si util. Sunt deja doua schimbari petrecute in mintea ta, iar acest fenomen se numeste neuroplasticitate.
Neuroplasticitatea este capacitatea creierului de a se reorganiza prin formarea de noi conexiuni neuronale, pe intreg parcursul vietii. 

Prin urmare, gandirea noastra se poate schimba si adapta datorita intamplarilor si provocarilor prin care trecem. Acest fenomen nu se petrece doar in cazul recuperarii medicale, dupa leziuni, ci este un proces continuu care apare ca raspuns la invatare si experiente noi.
Valorificata pozitiv, neuroplasticitatea poate duce la adoptarea unei mentalitati de crestere.

Un concept popularizat de psihologul Carol Dweck, mentalitatea de crestere este credinta ca abilitatile si inteligenta pot fi dezvoltate prin dedicare si munca asidua.
Adoptarea unei mentalitati de crestere poate transforma modul in care abordezi provocarile si barierele care apar in afacerea ta. In loc sa vezi obstacolele ca fiind insurmontabile, priveste-le ca pe oportunitati de a invata si de a creste. Aceasta schimbare de perspectiva poate duce la o rezilienta crescuta si o mai mare disponibilitate de a aborda noi provocari.
cea mai frumoasa afacerepng

Care sunt activitatile care dezvolta neuroplasticitatea si cultiva mentalitatea de crestere?


Învățarea neîntreruptă.

Gandul ca ai ajuns la un nivel suficient de inalt de cunostinte profesionale trebuie sa-ti porneasca automat un sistem intern de alarma. Este un pericol direct la adresa afacerii tale. De aceea e important sa participi regulat la cursuri de formare si dezvoltare, sa urmaresti webinarii, sa citesti articole si carti legate de network marketing. Invatarea pe tot parcursul vietii iti mentine creierul activ si te ajuta sa fii mereu cu un pas inainte.


Îmbrățișarea provocărilor.

Atunci cand te confrunti cu o situatie dificila, priveste-o ca pe o sansa de a-ti imbunatati abilitatile. De exemplu, daca ai dificultati cu vorbitul in public, urmeaza un curs sau exerseaza cu colegii pana capeti incredere.

Adaptarea la schimbări.

Valorifica, de exemplu, Inteligenta Artificiala. E o revolutie prin care trecem cu totii si care nu poate fi neglijata. Stiai ca poti dialoga direct cu ChatGPT, in timp ce conduci sau mergi pe jos, pentru a gasi solutii si idei noi in afacere? Foloseste-l ca ajutor, construieste-ti reflexul de a apela la acest instrument atunci cand ai intrebari, provocari sau sarcini de lucru.

Stabilirea realistă a obiectivelor.

Imparte obiectivele pe termen lung in sarcini mai mici, gestionabile. Aceasta abordare nu doar ca face obiectivele mai usor de atins, dar ofera si un sentiment pozitiv, de implinire, pe masura ce urci fiecare treapta. Iar creierul tau se adapteaza, prin neuroplasticitate, urmatoarei activitati ce-ti sta in fata.

Construirea unei rețele de sprijin.

Inconjoara-te cu persoane care te incurajeaza si te sustin, cultiva relatii cu oameni ”care te trag in sus”. Abilitati si cunostinte superioare se vor putea transfera catre tine, fara a depune un efort extraordinar. Iar un mediu de lucru pozitiv are un impact semnificativ asupra motivatiei, a capacitatii tale de a depasi provocarile si de a te dezvolta.
BANNER BLOG 2png

Daca ai citit acest articol si l-ai considerat util, ai o prima dovada de neuroplasticitate. Punand in practica recomandarile gasite aici, iti vei cultiva mentalitatea de crestere. Procedand astfel, vei imbunatati nu doar dezvoltarea personala, ci si nivelul afacerii tale.

Alexandru Israil,
Specialist Marketing

Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
Sntate Personalizat-6 oct 2023png