Munca de plăcere

Pe vremea cand traiam in Olanda, ma plimbam intr-o zi impreuna cu un prieten prin centrul orasului Arnhem. Amicul Dirk de Witt era City Manager, responsabil, asadar, cu probleme administrative ale orasului. Prin urmare, nu era o simpla plimbare de placere, ci si o activitate lucrativa. La un moment dat, ne-am oprit sa stam de vorba cu un... maturator al strazii. Ma asteptam ca omul sa-i dea prietenului meu un fel de raport de activitate. In schimb, cei doi s-au lansat intr-o discutie amicala pe cu totul alte teme.

La despartire, omul cu matura in mana i-a aratat lui Dirk strada de-a lungul careia paseam si l-a intrebat, ca in fata unei opere de arta: ”Iti place ce bine mi-a iesit?”

N-am sa uit niciodata satisfactia si bucuria autentica de pe chipul maturatorului. Am ramas atunci cu convingerea ca munca nu este niciodata o corvoada atunci cand o faci cu placere. Si am incercat, in permanenta, sa activez in domenii cu care rezonez.

Este important sa ajungi sa muncesti cu drag. Vei avea mai multa inspiratie si vei lucra mai eficient. Iti vei atinge mai usor obiectivele, pentru ca vei avea mai multa energie. Nivelul de stres va fi mai scazut, iar starea de spirit pozitiva te va face o persoana placuta de cei din jur si iti va influenta in bine sanatatea. De aceea, iti propun mai jos cateva modalitati practice prin care te poti asigura ca munca de FBO iti va aduce placere si satisfactie:
seminarii onlinepng
Alege să faci lucruri care îți aduc plăcere.
Si la care te pricepi. De exemplu, atunci cand prospectezi pentru noi clienti sau colegi de echipa, ai mai multe modalitati de a o face. Poti suna ”la rece” pe o lista de potentiali, poti stabili intalniri unu la unu, poti face prezentari de produse si de oportunitate sau poti sa ai multa activitate sociala si sa valorifici, prin networking, diverse situatii in care te afli. Stabileste pe care dintre aceste activitati le faci cu placere si concentreaza-te mai mult asupra lor, dezvoltandu-le pe directiile care iti aduc si cele mai multe rezultate.
Gândește-te la ”de ce”-ul tău.
Atunci cand iti este greu, cand ti se pare ca lucrurile nu merg asa cum ar trebui sau cand pur si simplu te cuprinde comoditatea, dezvolta-ti un reflex: imagineaza-ti obiectivele pe care ti le-ai stabilit atunci cand ai devenit FBO si reincarca-te cu energie stiind ca le vei atinge, cu siguranta, pentru ca totul sta in puterea ta.
Angajează-te.
Nu, nu-ti lua un alt job decat cel de FBO. Ci implica-te cu adevarat in acesta. Chiar daca uneori iti este greu sau nu-ti plac anumite activitati dintre cele pe care trebuie sa le faci in calitate de FBO, daca te vei opune si vei lupta impotriva lor, vei pierde orice sansa de satisfactie. Nu ascunde sub pres si nu ignora ceea ce nu-ti place sa faci, dar nici nu lasa aceste lucruri sa-ti dicteze starea de spirit. Imbratiseaza chiar si activitatile mai putin placute. Pur si simplu angajeaza-te cu toate fortele in actiune, chiar daca nu esti atras de ea. Vor creste astfel sansele ca, la un moment dat, sa gasesti satisfactie si placere acolo unde nu te astepti.
produse recomandatepng
Nu te izola.
Uneori, atunci cand nu-ti place ceea ce faci, ai tendinta de a te retrage in sine, de a evita relatia cu cei din jurul tau. Dar, de cele mai multe ori, tocmai oamenii in mijlocul carora lucrezi pot fi motivul principal de satisfactie. Este vorba despre echipa ta si de comunitatea Forever. Contacteaza-i de cate ori ai un motiv sau o ocazie. Arata-ti interesul in problemele lor. Ofera-ti ajutorul. Si fa toate astea nu din obligatie, ci din placerea de a fi parte din comunitate.
Cultivă energia pozitivă.
Fa asta atat in interior, cat si in exterior. Atunci cand te cuprind ganduri negative, indeparteaza-le fortat din mintea ta. Focuseaza-te pe lucrurile pozitive, pe cele care iti aduc bucurie. Si evita pesimistii, oamenii care te storc de energie, cei lipsiti de empatie si de pofta de viata. Ai grija de propria-ti stare sufleteasca si fericirea iti va fi mai aproape.
Ordonează-ți locul de muncă.
Se spune ca un birou dezordonat este semnul unei minti dezordonate. O alta vorba spune ca cea mai buna ordine este dezordinea stiuta. In oricare categorie de-ai afla, prea multa incarcatura, prea multa zarva in jurul tau duc la confuzie. Pierzi timp pretios cautand, te incarci negativ pentru ca nu te poti concentra, te enervezi pentru ca lucrurile nu-ti ies asa cum ar trebui. Daca pastrezi ordine in calculatorul tau, pe birou, in telefon, in masina sau in biblioteca, iti imbunatatesti starea de spirit in ansamblul ei, iti pastrezi gandurile pe directii pozitive si te simti mai bine in timp ce muncesti.
Nu-ți propune perfecțiunea.
Inainte de a fi FBO, esti om. Cu bune, cu rele, cu puteri si slabiciuni. Este important sa constientizezi faptul ca lucrurile nu-ti vor iesi 100% asa cum vrei tu, de fiecare data. Accepta faptul ca uneori vei gresi, alteori nu vei reusi sa-ti atingi obiectivele la timp, dar continua sa muncesti cu tenacitate si starea ta de spirit se va mentine ridicata.
banner 1png
Care sunt semnalele care-ti spun ca muncesti de placere? E simplu. Dimineata te trezesti cu dorinta de a te apuca de treaba, iar in timpul zilei nu astepti cu nerabdare ora de incheiere. Iti vin idei noi si ai initiative... pe care le pui si in practica. Te intrebi uneori ”Oare cum a trecut timpul asa de repede?”. Iar seara, cand ajungi acasa, ai inca energia necesara pentru a te dedica familiei sau hobby-urilor.

Exista multi factori care determina ecuatia satisfactiei si a placerii in munca. Dar probabil ca unul este predominant. E cel care te face sa simti ca munca pe care o depui nu este un simplu job, ci este o chemare, este chiar scopul tau in viata. Ca FBO, obiectivul tau principal nu este neaparat sa castigi bani, ci sa faci bine celorlalti. Sa-i ajuti prin produsele Forever, prin oportunitatea de afaceri, prin apartenenta la grup, prin dezvoltare personala. Si daruind, vei dobandi ceea ce iti doresti: implinire financiara, sanatate fizica si psihica, satisfactie si placere in munca, afectiunea celor din jurul tau, fericirea in orice forma iti doresti.

Exercițiu

Pe o scara de la 1 (afirmatie total eronata) la 10 (afirmatie total adevarata) acorda cate o nota urmatoarelor afirmatii despre tine, in calitate de FBO.
  1.  Ma pasioneaza munca de FBO.
  2. Faptul ca sunt FBO imi ofera o mare satisfactie personala.
  3. Primul lucru pe care il afirm atunci cand ma prezint altora este faptul ca sunt FBO.
  4. Consider ca am luat o decizie cu adevarat pozitiva atunci cand am ales sa devin FBO.
  5. Stiu ca voi continua ca FBO chiar daca voi intampina obstacole mari in aceasta activitate.
  6. Experienta de FBO este, pentru mine, emotionanta si placuta.
  7. Imi trec permanent prin minte ganduri legate de activitatea de FBO.

Daca suma notelor tale depaseste 55 inseamna ca munca de FBO iti face cu adevarat placere si ca sansele tale de succes sunt foarte mari. Daca nu, pune in practica recomandarile de mai sus si parcurge din nou acest exercitiu peste 12 luni.

Alexandru Israil
Specialist marketing
suplimentepng