Managementul propriei persoane


Managementul celorlalți începe cu managementul propriei persoane 

Cu totii stim ca in Forever o afacere de succes presupune si o echipa bine gestionata. Insa managementul celorlalti porneste de prea multe ori de la doilea pas, fara sa ne asiguram ca pe primul l-am facut corect. Tocmai de aici pleaca nevoia de a ne intoarce de multe ori spre noi, respectiv la pasul 1 – managementul propriei persoane sau asa numitul “Self-management”.
produse recomandatepng

Ce înseamnă „Self-Management” de fapt?

Definitiile termenului sunt destul de complexe;  termenul se refera la metode, abilitati si strategii prin care persoanele isi pot orienta eficient propriile actiuni spre realizarea obiectivelor. Self–managementul include stabilirea obiectivelor, luarea deciziilor, capacitatea de concentrare, autodezvoltare, planificare, organizare si auto-evaluare. O alta perspectiva a aceluiasi concept este aceea a managementului emotional, care este de multe ori inclus in self–management, si este cu atat mai important cu cat rolul nostru poate presupune si managementul emotiilor celorlalti. Pentru a atinge acest punct ar fi util sa intelegem mai multe despre managementul propriilor emotii.
cea mai frumoasa afacerepng

Cum și de unde începem să ne gestionam pe noi înșine, de fapt?

Este util sa incepem cu pasi mici, in ordinea corecta, cu conditia sa trecem la etapa urmatoare numai dupa ce reusim sa integram in activitatea noastra de zi cu zi invataturile etapei anterioare. Altfel, exista riscul unui esafodaj fara o baza solida, iar elementele insuficient dezvoltate anterior pot sa creeze dificultati pe masura ce activitatea noastra devine mai complexa.
 
Fie ca este vorba despre dezvoltarea propriilor abilitati, pentru ca autodezvoltarea presupune nevoia de invatare si imbunatatire continua, fie ca este vorba despre a-i inspira pe cei din echipele noastre, o revizuire a practicilor este utila in orice moment.

Stiati ca aproximativ 40% din ceea ce facem peste zi intra in categoria obiceiuri? Si ca aceste obisnuinte activeaza alti centri ai creierului decat amintirile? Asta inseamna ca procentul in care ne putem influenta activitatea, schimbandu-ne obiceiurile este de minim 40%. Si imaginati-va care este impactul obisnuintelor organizationale, fie ca este vorba despre organizatii cu structuri formale sau informale, cum este cazul in afacerea Forever.
BANNER BLOG 2png

Dacă 40% din rutina zilnică este de fapt ceea ce cultivăm, înseamnă că stă în puterea noastră să schimbăm o bună parte din ceea ce ne nemulțumește. Care ar fi primul pas spre schimbare? 

Cum pot face zilnic schimbari minore, care ma pot duce spre o schimbare majora intr-un interval de 1-2 luni?

Ca sa ne schimbam obiceiurile se pare ca cea mai sanatoasa alternativa este aceea de a ne uita la beneficiile percepute ale respectivului obicei. Exista, de asemenea, un anumit tip de “meta-obiceiuri”, un exemplu fiind chiar acelea pe care incercam sa le promovam prin insasi activitatea Forever, adica un stil de viata sanatos. Prin implementarea unui asemenea obicei sunt mult mai multe arii de viata influentate pozitiv: nivelul de energie, eficienta, starea de spirit, relatiile cu ceilalti ca urmare a tuturor acestor imbunatatiri.

Prin urmare, ar fi util sa ne intrebam:
  • Care sunt obiceiurile organizationale care ne servesc cu adevarat?
  • Care sunt obiceiurile mele, ca FBO, care imi aduc beneficii mie si organizatiei care este automat influentata de abordarea mea?
  • Cum pot face zilnic schimbari minore, care ma pot duce spre o schimbare majora intr-un interval de 1-2 luni?
    banner 1png

Îți propunem câteva sugestii de activități cu care am putea începe acest demers de eficientizare.

La finalul zilei, incearca sa recapitulezi lucrurile frumoase care ti s-au intamplat si te-au bucurat. Daca ai putea sa le si notezi intr-un jurnal al lucrurilor pentru care esti recunoscator/toare, deja poti spune ca ai un nou obicei sanatos!

  • Incepe dimineata cu lucrurile care par cele mai dificile si nu trece la alta activitate pana cand nu le-ai terminat.
  • Aloca-ti o ora in prima parte a zilei pentru telefoanele importante.
  • Foloseste un sistem de management al emailului, de exemplu TRAF. Astfel, orice email primit este catalogat intr-una dintre urmatoarele categorii: Trash, de aruncat la gunoi, Reffered, de alocat cuiva pentru rezolvare, Action, de actionat pe moment, sau File, de indosariat intr-un folder din care va fi reluat ulterior/alocat unui client, unei categorii).
  • Incearca sa te tii de principiul 0 inbox. Daca folosesti TRAF, acest lucru este posibil si iti permite sa eviti eventuale greseli cauzate de aglomerarea de mesaje.
  • 1 minut de planificare salveaza 5 minute in executie. La finalul zilei aloca cel putin 10 minute planificarii zilei urmatoare, iar saptamanal macar 30 de minute planificarii urmatoarelor 5 zile de lucru.
  • Stabileste-ti intervale regulate la care iti verifici emailul, nu il tine deschis continuu. Oricat de usor ar parea sa te intrerupi pe masura ce vin mesajele, pierzi cateva minute valoroase de concentrare la fiecare mesaj nou care te intrerupe din ceea ce faci.
  • Nu uita sa iti aloci timp si tie personal si sa te premiezi atunci cand atingi un obiectiv, oricat de mic ar fi.
  • La finalul zilei, incearca sa recapitulezi lucrurile frumoase care ti s-au intamplat si te-au bucurat. Daca ai putea sa le si notezi intr-un jurnal al lucrurilor pentru care esti recunoscator/toare, deja poti spune ca ai un nou obicei sanatos!
    suplimentepng

Sunt sugestii sunt cu atat mai utile cu cat sunt si foarte practice. Inainte de a ne uita la ceilalti, e util sa ne uitam si la noi. Pentru ca starea de bine si rezultatele profesionale sunt marcate de zicala

“Cu cât muncesc mai mult, cu atât am mai mult noroc”.

Sa avem, asadar, noroc noi si echipele noastre, lucrand constant la elementele care ne ajuta sa ne cunoastem mai bine si sa devenim mai buni.
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
youtubepng