Ieșirea din zona de confort


Vara trecuta ne-am strecurat printre rigorile pandemiei si am navigat, impreuna cu un grup mare de prieteni, mai mult de doua saptamani, in insulele Ciclade. Zona aceasta din marea Egee iti aduce aminte, inevitabil, de cuvantul ciclon. In perioada de vara acolo bate cu putere Meltemi, un vant din nord care poate atinge viteze de 30-35 de noduri marine, situatie inconfortabila pentru navigatie. Acesta a fost, de altfel, si cazul nostru.

In seara celei de-a treia zi de navigatie, cand de-abia ne obisnuiseram cu valuri relativ mari si rafale puternice de vant, am ancorat cele trei veliere intr-un port unde am intalnit un alt vas navigand sub pavilion romanesc. Intamplator, oamenii il cunosteau pe unul dintre noi, asa ca au fost schimbate cateva impresii de vacanta. Am aflat astfel ca ei intentionau sa se intoarca, intrucat prognoza meteo pentru intervalul urmator prevestea cresterea intensitatii vanturilor in zona unde doream sa navigam. Oamenii spuneau ca au venit in vacanta, sa se relaxeze, nu sa se streseze.

Dupa o discutie scurta, grupul nostru a decis totusi sa continue conform planului initial. Si astfel am avut parte, in urmatoarele doua saptamani, de o vacanta minunata, presarata cu aventuri, peisaje extraordinare, experiente deosebite, placerea de a naviga la vele, sentimentul de a fi impreuna si de a ne ajuta unii pe altii. Iar toate acestea s-au datorat faptului ca am avut curajul de a renunta la varianta comoda si a ne asuma un parcurs provocator, dar care ne-a oferit multe satisfactii. Aceasta este, de fapt, o buna definitie a iesirii din zona de confort.

Antreprenorul din tine a iesit din zona de confort atunci cand a decis sa devina FBO. Dar pe parcursul carierei tale vei intalni si alte momente in care, daca iei decizii curajoase, vei iesi in castig. Un prim pas este sa recunosti aceste situatii. De obicei, ele sunt caracterizate de un conflict interior. O parte din tine vede oportunitatea si este atrasa de aceasta perspectiva iar o alta parte din tine, mai comoda si mai prevazatoare, vine cu argumente contrare. Dar, cata vreme ai reusit sa iesi dintr-o zona de confort atunci cand ai devenit FBO, inseamna ca o poti face si in alte situatii. Iata cateva exemple posibile:
produse recomandatepng
Abordarea unei persoane necunoscute. Poate ca eviti astfel de momente din cauza fricii de refuz. Dar ce ai de pierdut cu adevarat in aceasta situatie? Pe de alta parte, ce ai avea de castigat daca reusesti o noua sponsorizare? Merita sa lasi comoditatea sau mandria sa-ti afecteze aceasta sansa?

Decizia de a face un mare pas inainte in Planul de Marketing. Sigur, este nevoie de efort si dedicare, de timp investit si concentrare. Dar este singura modalitate de a ajunge acolo. Stand in zona proprie de confort si continuand sa faci lucrurile la fel, nu te poti astepta ca schimbarea sa vina de la sine.

Renuntarea la job pentru a te dedica Forever. Este un pas curajos, iar faptul ca nu te mai poti baza pe un salariu lunar te obliga sa gandesti ca un antreprenor. Pentru el, riscul este prezent tot timpul in ecuatia succesului. La fel, insa, si castigul. Antreprenorii nu locuiesc in zone de confort. Ei au in permanenta un impuls interior care ii face sa exploreze noi oportunitati, sa caute solutii, sa construiasca, sa se dezvolte.

Ei bine, cand merita sa iesi dintr-o zona de confort si cum poti face acest lucru?

Un prim raspuns poate fi ”atunci cand beneficiile potentiale sunt mult mai mari decat riscurile asumate”. Analizeaza obiectiv ce ai de pierdut daca o faci. Care este cel mai rau lucru care ti se poate intampla? De partea cealalta, intreaba-te unde poti ajunge daca vei face acest pas? Ce poti castiga daca depui efortul necesar? Daca in ecuatie sunt factori precum insuficienta incredere in sine, comoditatea, lipsa de energie sau rutina, raspunsul este clar in favoarea pasului inainte. Omul rational din tine stie acest lucru si va actiona in consecinta.

O mare bariera in calea inaintarii este instinctul de conservare exagerat. Partea ancestrala a creierului nostru este dezvoltata ca urmare a evolutiei intr-un mediu preponderent ostil, in care primejdia pandea la tot pasul. Acesta este motivul pentru care omul se gandeste, in primul rand, la varianta negativa atunci cand analizeaza o decizie pe care trebuie sa o ia. Dar in lumea moderna primejdiile sunt de o cu totul alta natura. De aceea e bine sa dai intaietate argumentelor rationale, cele care tin de acumularea de cunostinte si de gandirea logica si mai putin de instinct. In exemplul meu de mai sus, gandul te duce in mod firesc la tragedii care se pot intampla pe mare, in conditii vitrege. Dar rationalul stie ca orice velier este dotat cu o chila, contra-greutatea din partea inferioara care face ca rasturnarea vasului sa fie imposibila. Plus instrumente electronice de navigatie de ultima generatie, infrastructura moderna pentru deplasare si comunicatie si alte elemente care reduc practic la zero sansele unui accident major.

Iesirea din zona de confort presupune, totusi, anumite sacrificii. La finalul calatoriei noastre in insulele Ciclade am avut si cateva vanatai, obiecte pierdute in apa sau vele sfasiate din cauza vantului puternic. Nimic major, insa, in comparatie cu minunatiile de care am avut parte.
cea mai frumoasa afacerepng
O alta mare bariera care ne pastreaza in zona de confort este comoditatea. Uneori, tradusa elegant in lipsa vointei. Un antidot, in acest caz, poate fi ambitia. Dorinta de a deveni, de a urca pe diverse planuri este prezenta in majoritatea oamenilor si poate fi accesata atunci cand cautam argumente spre a iesi din zonele de confort. E bine sa acorzi atentie si altor motivatii pe care le intalnesti, atat in forul tau interior cat si in discutiile cu altii. ”Nu am suficient timp”, de exemplu, trebuie tradus prin ”nu este suficient de sus in lista mea de prioritati”. Ce trebuie sa faci pentru a schimba aceasta ierarhie?

Lipsa increderii in sine poate sta, de asemenea, in calea deciziei de a face un pas curajos inainte. Daca pornesti de la inceput cu indoiala, cu sentimentul ca nu vei putea face acest pas, atunci presimtirea ta are sanse maxime sa se adevereasca. Oportunitatile se deschid doar celor indrazneti. Argumentele contrare pe care le iei in calcul pot fi combatute, cate vreme altii au reusit. Diversele abilitati personale asupra carora te indoiesti pot fi imbunatatite, depunand efortul necesar. A avea curaj, insa, este o decizie interioara. Vrei sa faci acest pas sau nu?

Nu cumva este, de fapt, o zona de disconfort? Este posibil sa ai o slujba care nu-ti place, o relatie plina de aspecte negative, o masina care se strica tot timpul, sau sa te gasesti in orice alta situatie pe care, de fapt, nu-ti vine sa o schimbi din chiar teama de schimbare. Prin urmare, de fapt, este o zona de dis-confort, o zona de stagnare, de neimplinire. Iar daca vei avea curajul sa faci pasul in afara, ai sanse mari sa constati ca te vei muta intr-o zona cu mai mare confort, in care sa fii o persoana mai buna, mai relaxata, mai implinita.

Se spune ca oamenii reusesc sa faca schimbari radicale in special atunci cand trec prin traume sau evenimente care ii forteaza sa-si schimbe comportamentul. Iesirea voluntara dintr-o zona de confort, schimbarea prin vointa proprie, este o alternativa de preferat celei de mai sus. Constientizand acest lucru, iti poti alimenta vointa, determinarea de a face pasul respectiv.

Viata unui FBO este punctata de multe oportunitati, dar tendinta de a ramane in zona de confort face ca multe dintre ele sa fie pierdute. Este firesc sa ai retinerea de a iesi din port atunci cand stii ca te vei confrunta cu valuri si vanturi puternice, insa doar asa vei putea face urmatorul pas in minunata calatorie Forever.

Articol scris de Alexandru Israil
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
youtubepng