Fii propriul tău șef


Ce am facut azi pentru a mă bucura de independență?
Daca vei urmari, de-a lungul unei zile, limbajul folosit de oamenii din jurul tau, vei intalni de multe ori expresii precum „ar trebui sa”, „daca as fi”, „nu pot sa”, „n-am ce face”, „ce bine ar fi daca”, „din cauza lor” sau „vinovat este”.  Acestia sunt oameni reactivi. Ei considera ca pentru orice situatie negativa in care se afla, vina nu le apartine, ci se gaseste in alta parte. Si ca nu pot controla ceea ce li se intampla.
De fapt, provocarile cu care avem de-a face se impart in trei categorii: cele pe care le putem influenta direct (si care tin exclusiv de propriul comportament), cele pe care le putem influenta indirect (si depind de altii) si cele pe care nu le putem influenta deloc (de exemplu conditiile meteo).
produse recomandatepng
Oamenii reactivi investesc timpul si energia lor in zona care ii preocupa, dar intr-un mod pasiv. Ei constata, se plang, dar nu incearca sa influenteze pozitiv situatia prin atitudinea si actiunile lor. Multe dintre aceste situatii pot fi imbunatatite prin adoptarea unei atitudini proactive, prin largirea zonei pe care ei o pot influenta.
Atunci cand ai devenit FBO, ai ales sa faci acest lucru. Ai hotarat ca e mai bine sa fii propriul tau stapan. Atitudinea ta a fost proactiva: ai luat initiativa, ai controlat o situatie, ai luat o decizie. Si, in mod firesc, te dezvolti in continuare, fara sa te uiti la situatia ta actuala ca la o slujba, ci ca la o oportunitate antreprenoriala, ca la o afacere proprie.

Daca asa stau lucrurile, atunci te deosebesti de cei cu tendinta permanenta de a se plange. Pentru ca exista si astfel de persoane. Sunt cei care, de fapt, nu cred in ei insisi. Pentru ca, daca ar crede, ar adopta atitudinea unui adevarat antreprenor: si-ar lua soarta in propriile maini. Nu s-ar plange, ci ar trece la actiune.

Pentru asta, ei ar trebui sa tina cont de cateva reguli ale antreprenorilor care reusesc pe cont propriu. Acestia:
raspundem intrebarilorpng
1. Nu dau vina pe alții, ci se concentrează pe dezvoltarea propriilor abilități. Ei stiu ca singura parte din viata lor pe care o pot schimba cu adevarat in bine este propria persoana. De aceea, lupta in fiecare zi cu ei insisi, pentru a deveni mai buni.

2. Găsesc soluția din problemă, nu problema din soluție. Daca au un material de marketing, nu-i cauta slabiciunile, ci modalitatile cele mai bune pentru a-l valorifica. Daca si-au stabilit un obiectiv ambitios, nu se plang ca e greu, ci il iau ca pe o provocare si se intrec sa-l atinga primii. Ei privesc intotdeauna partea plina a paharului.

3. Îi evită pe cei nefericiți, nenorocoși și pe cei care se plâng permanent. Ei nu vorbesc negativ si nu participa la discutii negative. In schimb, petrec timpul cu oamenii pozitivi, de succes, invata de la ei si simt, astfel, ca urca pe scara dezvoltarii personale.

4. Se bucură și de efort, nu doar de victorie. Atunci cand urci un munte, sigur ca atingerea varfului este un moment extraordinar, dar drumul pana acolo iti poate aduce la fel de multe bucurii si satisfactii. Iar atitudinea pe care o ai, modul in care abordezi urcarea, au rol decisiv in a invinge. Este un principiu care merita aplicat in atingerea tuturor obiectivelor.

5. Știu ce au de făcut, dar trec și la fapte. Filosofia lor de viata le determina atitudinea. Atitudinea ii determina sa actioneze. Actiunile lor duc la rezultate. Iar rezultatele le determina stilul de viata, adica filosofia. Acesta este ciclul succesului lor.

6. Se propulsează singuri înainte, se auto-motivează. Nu asteapta un impuls de la ceilalti, de la societate sau de la noroc. Muncesc mult, pentru ca stiu ca norocul vine din munca sustinuta.
youtubepng
Am un prieten bun, trainer, care a ajuns la o concluzie in urma miilor de zile petrecute in mijlocul  organizatiilor cu care a avut de-a face. El spune ca o companie este oglinda fidela a liderului ei. Altfel spus, modul de lucru, valorile si rezultatele unei organizatii sunt determinate de cel care o conduce. Ca FBO, organizatia esti chiar tu. Iar modul in care ea se dezvolta reflecta propria-ti personalitate. Nu trebuie sa te lupti pentru a duce pe drumul cel mai bun 10, 100 sau 1.000 de angajati, ci pe tine insuti si alti antreprenori independenti din propria echipa. Trateaza acest lucru ca pe un avantaj si valorifica-l la intregul potential, prin vointa de a te auto-imbunatati, puterea de a-ti lua soarta in propriile maini si abilitatea de a transmite aceasta atitudine si celor din jurul tau.
cea mai frumoasa afacerepng
Intreaba-te care sunt abilitatile pe care ti le-ai dori pentru a avea mai multa independenta, mai multa capacitate de a fi pe cont propriu - de exemplu o atitudine pozitiva, puterea de a trece la fapte, o mai buna organizare personala. Stabileste-ti apoi reguli de conduita corespondente si pune-le in practica – de exemplu „nu ma mai plang”, „evit sa gandesc negativ” sau „nu mai aman lucrurile la nesfarsit”. Intreaba-te la finalul zilei „Ce am facut azi pentru a ma bucura de independenta, ca antreprenor?”
sigla vulturpng

Articol scris de Alexandru Israil, specialist marketing.
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
BANNER BLOG 2png