Efectele recunoștinței în viața și afacerea ta


Efectele pozitive ale recunoștinței asupra afacerii tale Forever
A recunoaste binele deja prezent in viata ta este punctul de pornire a abundentei.
(Eckhart Tolle)
Ti s-a intamplat vreodata sa dai peste un obiect de care ai uitat si a carui regasire a fost o surpriza placuta? Poti retrai acel sentiment de bucurie daca te uiti cu atentie in jur si colectionezi momente placute de peste zi, manifestandu-ti recunostinta pentru ele.

Recunostinta inseamna sa te opresti din mersul obisnuit al gandurilor si sa-ti arati aprecierea pentru ceea ce ai primit, fie ca este tangibil sau nu. Iti vei canaliza astfel atentia catre lucrurile care iti aduc sau ti-au adus bucurie. Adesea suntem prea grabiti si ne uitam la ele doar cu coada ochiului, in timp ce trecem mai departe, la ceea ce ne preocupa in momentul respectiv.

Recunostinta insa ne indeamna sa luam in considerare ce avem sau suntem deja si sa constientizam abundenta care exista in viata noastra, sub diferite forme. Iar aceasta poate fi o baza solida pentru a primi mai mult din ceea ce ne dorim.

Poti sa-ti manifesti recunostinta in mai multe moduri: fata de elemente din trecut (de exemplu, amintiri placute din copilarie sau momente speciale traite de-a lungul vietii), prezent (apreciere pentru ce ai acum – sanatate, hrana, casa, familie) sau viitor (printr-o atitudine optimista, idei bune pe care le vei pune in practica, obiective pe care merita sa le imbratisezi).
produse recomandatepng
Iata cateva beneficii pe care le ai atunci cand manifesti recunostinta:

1.  Intaresti relatii, inclusiv pe cele noi. Recunostinta, chiar si cand este exprimata printr-un simplu “Multumesc!”, ii apropie pe oameni si ii deschide la crearea unei legaturi mai puternice, inclusiv atunci cand e vorba de persoane care se cunosc de putin timp.

2.   Iti imbunatatesti sanatatea fizica si mentala. Persoanele recunoscatoare se simt de obicei mai sanatoase decat celelalte, au mai putine dureri si au grija de ele intr-o mai mare masura, potrivit cercetarilor. La nivel mental, recunostinta reduce intensitatea unor emotii toxice, precum invidia, frustrarea sau nemultumirea.

3.   Vei avea un somn mai bun. Studii realizate in 2011 si publicate in revista Applied Psychology au aratat ca recunostinta imbunatateste calitatea odihnei, te face sa adormi mai repede si creste durata somnului. Rezultatele sunt foarte bune mai ales pentru cei care au obiceiul de a scrie intr-un jurnal al recunostintei in fiecare seara.

4.   Iti cresti stima de sine. Cand arati gratitudine, iti diminuezi tendinta de a te compara cu ceilalti si dobandesti mai multa incredere in tine, apreciind in acelasi timp si realizarile altora. O cercetare din 2014 a descoperit ca recunostinta a crescut stima de sine a atletilor analizati, ceea ce a contribuit la performanta lor sportiva.

5.   Sporesti fericirea prezenta in viata ta. In psihologia pozitiva, recunostinta este puternic asociata cu un grad mai mare de fericire, ajutandu-i pe oameni sa-si imbunatateasca sanatatea, sa faca fata dificultatilor si sa construiasca relatii puternice. Un studiu realizat la USC Marshall School of Business a gasit legaturi intre recunostinta si structuri ale creierului responsabile de conexiunile sociale si eliberarea de stres. Recunostinta este considerata de cercetatori o functie cheie a vietii in comunitati si a evolutiei oamenilor ca specie.
contacteazapng
De obicei, asociem recunostinta cu relatiile personale, cu prietenii, familia si viata de zi cu zi. Mai rar o alaturam businessului. Insa exista numeroase dovezi ca a-ti manifesta recunostinta are beneficii si in domeniul carierei, indiferent ca esti angajat, manager sau antreprenor, asadar cu atat mai mult FBO.

Recunostinta este un ingredient puternic in stabilirea si intretinerea conexiunilor cu ceilalti. Cum si afacerile sunt tot despre oameni, obiceiul de a-ti manifesta recunostinta te va ajuta si in plan profesional, nu doar personal. In plus, manifestarea recunostintei creste probabilitatea sa ai mai multa energie fizica si mentala, pe care o poti investi in afacerea ta Forever.

Exista dovezi ca satisfactia angajatilor la locul de munca ar putea fi crescuta prin cultivarea recunostintei in mod regulat, in special din partea liderilor. Au mult de castigat echipele unde recunostinta este integrata in cultura organizationala, fiind o caracteristica obisnuita a vietii profesionale de zi cu zi.

Iar exprimarea recunostintei nu influenteaza pozitiv doar relatiile interne, din echipa. Ea imbunatateste relatia cu clientii consumatori de produse sau cu potentialii sponsorizati.

Cum iti poti arata recunostinta in calitate de FBO? Aceasta este o abilitate pe care o poti cultiva, pas cu pas, integrand-o in viata ta de zi cu zi, chiar daca acum nu-ti este in obicei. Iti poti manifesta recunostinta launtric ori fata de cei de langa tine. Iata cateva idei:

•    Tine un jurnal al recunostintei. Cel mai simplu mod sa constientizezi reusitele si motivele de recunostinta este sa le notezi periodic. Fie ca alegi sa le scrii intr-o agenda clasica, intr-un document pe calculator sau le inregistrezi vocal, vei avea o colectie de lucruri bune care altfel poate ar fi trecut nebagate in seama.

Include atat aspecte ce tin de viata personala, cat si de cea profesionala. Jurnalul recunostintei are efecte pozitive pe termen scurt, dar si in timp. Cand ai o perioada mai dificila, poti reciti jurnalul si cu siguranta iti vei imbunatati starea de spirit.
cea mai frumoasa afacerepng
•    Gandeste specific. Nu te limita la motive de recunostinta foarte generale, ca sanatate, venituri mari sau vacante relaxante, ci mentioneaza mai degraba actiuni sau stari clare. La fel de mult ca activitatile marete, conteaza si micile victorii sau momentele care ti-au adus un sentiment de satisfactie.

De exemplu: un membru nou al echipei tale a facut prima vanzare; un client ti-a oferit un feedback pozitiv despre produsele Forever si ti-a facut ziua mai frumoasa; ti-ai baut cafeaua de dimineata alaturi de cineva drag; a aparut soarele exact cand ai iesit din casa.

•    Trimite mesaje personalizate de multumire. Indreapta-ti recunostinta si fata de clientii fideli si membrii echipei. Cand le scrii sau vorbesti cu ei, nu te limita la un “multumesc” general, ci mentioneaza intotdeauna si motivul pentru care iti arati recunostinta – din nou, cat mai clar si la obiect. Nu trebuie sa compui fraze lungi, ci este important ca persoana respectiva sa inteleaga cum a contribuit pozitiv si sa se simta apreciata.
BANNER BLOG 2png
•    Arata-ti recunostinta fata de colegi. De cat timp esti FBO? Cand iti sarbatoresti aniversarea in familia Forever, poti trimite un mesaj de recunostinta sponsorului tau, care te-a introdus in business si ti-a indrumat pasii, oferindu-ti oportunitatea sa ai propria afacere.

De asemenea, cand primesti ajutor de la un coleg, nu ezita sa-i spui sau sa-i scrii ce a insemnat acest lucru pentru tine. Cu cat iti exprimi mai des si autentic recunostinta, cu atat si cei din jur se vor simti mai relaxati si deschisi sa impartaseasca la randul lor propriile motive de gratitudine.

•    Fa-o cu sinceritate. Arata-ti recunostinta mentionand aspecte reale, pe care chiar le simti si le crezi. Nu inventa motive doar de dragul de a transmite un mesaj pozitiv.
Se spune ca lucrurile asupra carora te concentrezi vor aparea mai des in viata ta. Simplul fapt ca le vezi, ca le bagi in seama, va da masura abundentei lor. Aratandu-ti recunostinta si multumind pentru ceea ce ai sau ceea ce primesti vei constientiza activ satisfactiile din viata ta, vei atrage altele si te vei bucura de bunastare, deopotriva la nivel personal si ca FBO.
sigla vulturpng

Articol scris de Alexandru Israil, specialist marketing
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
youtubepng