Cum să construiești spiritul de echipă

Spiritul de echipă – de ce e important?
De ce unele echipe au realizari mai mari decat altele? Ce calitati sunt necesare pentru a reusi? Munca in echipa este definita de Scarnati, unul dintre cercetatorii de succes din acest domeniu, ca „procesul de cooperare care permite oamenilor obisnuiti sa atinga rezultate extraordinare” . De aceea, unul dintre elementele esentiale pentru o echipa performanta este concentrarea asupra unui obiectiv comun si a unui scop clar, crearea si mentinerea spiritului de echipa.
Ce înseamnă echipă?
Membrii unei echipe sunt implicati trup si suflet in succesul si dezvoltarea personala a fiecarui membru. Echipa depaseste in performanta un simplu grup si lucreaza pe principiul sinergiei: unu plus unu rezulta mult mai mult decat doi. Membrii unei echipe nu numai ca lucreaza impreuna, dar impartasesc si aceleasi principii in ceea ce priveste planificarea, organizarea, stabilirea obiectivelor, evaluarea performantei, dezvoltarea strategiilor etc.
seminarii onlinepng
Principiile unei echipe de succes:

1. Angajament fata de succesul echipei si obiective impartasite - coechipierii sunt dedicati succesului echipei si obiectivelor acesteia. Echipele competitive sunt motivate, compacte si tintesc cel mai inalt nivel de performanta.

Echipa de succes: este puternic concentrata si foarte motivata sa puna calitate in tot ceea ce face.

2. Interdependenta – membrii echipei creeaza un mediu in care impreuna contribuie mai mult decat separat. Un mediu de interdependenta pozitiv scoate la iveala tot ce-i mai bun din fiecare persoana.

Echipa de succes: coechipierii simt ca au o responsabilitate fata de colegii lor si ca succesul echipei depinde de contributia fiecaruia dintre ei. Sunt mereu dispusi sa-si ajute colegii care intampina dificultati. Discuta proactiv problemele care apar si ofera sprijin la nevoie.

3. Aptitudini interpersonale - abilitatea de a discuta deschis cu echipa despre problemele ce apar, abilitatea de a fi sincer, demn de incredere, saritor, o persoana pe care te poti baza.

Echipa de succes: coechipierii recunosc ca fiecare are o personalitate distincta si poate intampina probleme la niveluri diferite. Sunt atenti la nevoile celorlalti, ii respecta si ii ajuta in perioadele dificile.

4. Comunicare deschisa si feedback pozitiv – sa asculti activ grijile si nevoile celorlalti membri ai echipei, sa apreciezi contributia lor si sa exprimi aceasta apreciere, sa poti primi critici constructive si sa acorzi feedback pozitiv. Acestea sunt adevaratele chei ale unei echipe care lucreaza in perfecta sinergie.

Echipa de succes: recunoaste importanta discutarii problemelor si incearca, prin discutii constructive, sa treaca peste obstacole.

5. Omul potrivit la locul potrivit – fiecare membru aduce plus-valoare in performanta de ansamblu a echipei.

Echipa de succes: analizeaza cu atentie aptitudinile fiecarui membru in parte, pentru a-l pune in valoare cu tot ce are mai bun.
Cum construiesti spiritul de echipa?

Respecta ritmul fiecarei persoane cu care lucrezi.
E important sa-ti incurajezi membrii echipei sa-si implineasca telurile in ritmul lor, e un aspect pe care sa-l ai mereu in vedere cand lucrezi cu oamenii. Daca incerci sa le impui partenerilor un ritm cu care nu se simt confortabil, risti sa-i pierzi. Obiectivul tau trebuie sa fie ca oamenii sa ramana alaturi de tine si sa lucreze cu tine pentru ca isi doresc, nu pentru ca sunt obligati.

Nu uita, nu esti sef.
Multe persoane aleg afacerea Forever tocmai pentru ca nu isi mai doresc sa aiba sefi, deci este important sa pastrezi mereu in minte ideea ca au decis sa lucreze cu tine, nu pentru tine. Si incearca sa folosesti mereu persoana intai plural in conversatii, „noi” in loc de „eu”.

Gandeste-te la cum se simt oamenii.
Cele mai multe alegeri pe care le facem se bazeaza pe cum ne simtim, iar emotiile sunt cele care ne conduc spre decizii. Gandeste-te la acest lucru cand ai urmatoarea intalnire cu echipa: cum se simt dupa o sesiune de planificare sau o prezentare de produse facute impreuna? Se simt nemultumiti sau demotivati? Sau, din contra, se simt inspirati si au convingerea ca pot realiza orice isi propun? Oricine are nevoie sa auda, din cand in cand, cuvinte de apreciere si incurajari, sa i se dea aripi sa zboare si sa devina independent.

Incurajeaza implicarea.
Sa muncesti singur poate fi plictisitor, de aceea e important sa ai pe cineva alaturi cu care sa impartasesti idei, cineva care sa te sustina si in zilele bune, dar si in momentele in care iti este, poate, mai greu. A lucra in echipa si a pune in valoare abilitatile fiecarui membru aduce mult mai mult succes si satisfactie decat munca individuala.

Construieste o comunitate.
Atunci cand oamenii simt ca apartin unui grup, se creeaza acel momentum, acel spirit de echipa si sentiment de apartenenta care ii determina sa dea tot ce au mai bun.

Distrati-va impreuna.
Sa construiesti o afacere nu este un proces usor. Dar daca ai grija sa „condimentezi” orele de munca si sesiunile de planificare cu momente amuzante, de destindere, alaturi de echipa, vei consolida si mai mult acel spirit care va mentine uniti si creste performantele.

Lucreaza la dezvoltarea ta personala.
Atunci cand tu ai succes si avansezi in business, iti vei inspira si echipa sa-ti calce pe urme. Lucreaza sa te dezvolti personal, sa ai o setare mentala pozitiva si incredere in tine. Fii acel lider pe care oamenii sa-si doreasca sa-l urmeze, apreciaza partenerii cu care lucrezi si da-le incredere ca pot reusi orice isi propun.
produse recomandatepng