Crede în visul tău!


Crede în visul tău: el te va duce spre succes

Peste 5000 de angajati din peste 50 de tari. Sute de milioane de spectatori care au vazut cel putin o reprezentatie. Sute de milioane de persoane al caror vis este sa participe la cel putin un spectacol. Stim cu totii cat sunt de renumite si de apreciate peste tot in lume spectacolele Cirque du Soleil si stim ca la baza acestui succes sta o armata de oameni care a lucrat zi si noapte pentru gasi un concept, care a realizat studii peste studii pentru a cauta oportunitatea unui asemenea gen de spectacole, pentru a fi siguri ca exista un public tinta si o piata de desfacere. La urma urmelor, un succes de proportii trebuie fundamentat pe studii, pe sute si mii de ore de munca… doar nu e o joaca de copii.
produse recomandatepng
Este doar partial adevarat: succesul porneste dintr-o joaca de copil, din naivitatea copilareasca ce-ti permite sa visezi fara limite. Abia dupa ce iti iei angajamentul fata de visul tau intervin si lungile ore de munca. La fel se intampla si in afacerea Forever, nu-i asa? Totul porneste de la un vis, de la „de ce”-ul personal, de la acele obiective pe care iti doresti cu toata fiinta sa le vezi implinite, pentru care esti dispus sa te culci seara tarziu si sa te trezesti dimineata devreme. Si care, odata realizate, iti confirma ca ai facut alegerea corecta si nimic nu e prea greu cand motivatia ta e puternica.

In spatele succesului rasunator al companiei Cirque du Soleil se afla un sigur om, fondatorul sau, Guy Laliberté, care, de mic copil, stia ca isi doreste sa calatoreasca. Acest vis puternic l-a determinat sa plece de acasa la 16 ani, decis ca a fi trubadur (artist stradal) reprezinta biletul sau spre intreaga lume. „Trebuia sa fie doar o aventura” recunoaste Laliberté, „planuiam sa ma intorc acasa, sa-mi termin studiile si sa am o viata normala.” Guy Laliberté nu s-a mai intors la scoala, iar aventura lui s-a transformat in Cirque du Soleil.

„Sunt aici, astazi, pentru ca mi-am urmat visul initial, iar acesta nu a fost sa devin un om de afaceri sau director de circ. Visul meu a fost sa calatoresc si sa descopar lumea. Initial mi-am dorit doar o slujba care sa-mi permita sa calatoresc. Ca artist stradal puteam sa vizitez intreaga lume.” 


cea mai frumoasa afacerepng

Canta melodii canadiene la acordeonul tatalui sau, spunea povesti si aduna bani in palarie de la trecatori. Isi petrecea noptile pe banca, in parcuri, calatorea incotro il ducea privirea si cunostea artisti asemenea lui, folosind fiecare oportunitate pentru a invata mai multe de la ei. De aici pana la crearea unei trupe de artisti stradali nu a fost decat un pas, iar in 1984 a incheiat un contract cu primaria Quebeq-ului pentru spectacolul ce avea sa celebreze cei 450 de ani ai orasului. Acesta a fost primul sau succes, iar cu banii castigati astfel, Laliberté a decis sa joace totul pe o singura carte: a dus trupa la Festivalul Artelor din Los Angeles, cumparand numai bilete de dus. A crezut cu atat de multa tarie in ceea ce crease, incat si-a dat seama ca nu are nimic de pierdut. „Am pariat totul pe o singura noapte. Daca spectacolul nu ar fi avut succes, n-am fi avut bani sa ne mai intoarcem acasa.” Succesul de care s-a bucurat in Los Angeles a demonstrat ca Laliberté este un adevarat vizionar, care a recreat circul, scuturand praful vechi care se asternuse peste spectacolele traditionale.



Intrebat care crede ca este secretul succesului sau, Laliberté raspunde, fara sa ezite:

 „Reactia la esec. Abilitatea de a-l depasi, de a-ti asuma riscuri la tot pasul. Am crezut tot timpul in ceea ce fac si nu, nu mi-am dorit de la inceput sa creez o companie de asemenea amploare, dar am profitat de fiecare oportunitate care mi s-a ivit. Cred despre mine ca sunt in continua dezvoltare. Initial, toata lumea mi-a spus ca sunt nebun, dar in loc sa fiu descurajat am cautat persoane care sa creada in mine si in ceea ce vroiam sa realizez. Primii ani au fost foarte grei, dar aveam multumirea ca fac ceea ce imi place si chiar ma distram facand asta. Imi urmam visul de a calatori si de a distra oamenii.”

Chiar daca a parasit de timpuriu bancile scolii, Laliberté a profitat de fiecare oportunitate pentru a invata si a se dezvolta ca om:

 „Am avut mentori care m-au invatat despre importanta onestitatii si a valorilor. Tot ei m-au invatat sa cred ca pot obtine tot ceea ce-mi doresc – fara compromisuri. Am invatat sa evaluez pericolul, dar nu sa hranesc frica. Exista o distinctie foarte clara intre cele doua. Cand hranesti temerile din tine, ele te viziteaza mai des, iar eu nu mi-am permis asta. Nu mi-a fost teama sa risc ceea ce a reprezentat succesul de ieri pentru a explora un nou domeniu. Sunt omul aventurii. Imi place provocarea pe care o presupune noutatea, un nou teritoriu artistic, iar asta ma stimuleaza… Am vazut multi oameni de succes esuand din cauza temerii ca pot pierde ceea ce au construit. Daca ne permitem sa simtim frica incetam sa mai crestem, pentru ca frica ne diminueaza potentialul creativ. Eu nu cred in obstacole, ci in asumarea riscurilor si in a nu face acelasi lucru de doua ori. Da, lumea afacerilor este dura, dar poate fi abordata in doua modalitati diferite: cu seriozitate, la fel cum abordeaza majoritatea un loc de munca, sau din perspectiva divertismentului – cu placere si umor. Eu am decis sa-mi abordez astfel munca pentru ca ma ajuta sa fiu creativ. Acum am in jurul meu o echipa minunata, care a inteles stilul meu de lucru si este minunat sa vezi cat de mult poti fi uimit atunci cand le permiti oamenilor creativi cu care lucrezi sa se exprime. In aceasta echipa, fiecare dintre noi este o nota muzicala din ceea ce reprezinta o simfonie mareata. Numai asa putem avea succes.”


BANNER BLOG 2png
Daca il intrebi despre viitor si despre felul in care se vede acesta prin ochii lui, Guy iti raspunde:

„Cea mai mare dorinta a mea este sa continuam sa ne fortam limitele si sa incepem de fiecare data procesul creativ de la o pagina goala, sa ne punem constant in fata provocarilor, in loc sa profitam de succesul din trecut. Cred ca exista atat de multe teme si discipline care asteapta sa le abordam, pe care inca nu le-am explorat… Universul in limitele caruia ne putem folosi creativitatea este nelimitat. Pe scurt, astazi, visul meu a ramas acelasi: in continuare imi doresc sa calatoresc, in continuare imi doresc sa distrez publicul si, cu siguranta, in continuare imi doresc sa ma distrez si eu. Sunt norocos ca am tot ceea ce mi-am dorit, dar am crezut in asta de la bun inceput!”

Marea lectie pe care o putem desprinde din povestea de succes a acestui om, al carui nume predestinat, parca, se traduce „omul libertatii”, este ca implinirea fiecarui vis incepe cu pasi marunti. Dar cu nemarginita incredere in fortele proprii, in viziunea succesului si in faptul ca, facand zi de zi ceea ce-ti place, castigi experienta necesara construirii celui mai indraznet vis. Iata dovada vie ca nu avem neaparata nevoie de scoli inalte sau investitii enorme pentru a profita de fiecare oportunitate care ne arata calea spre indeplinirea potentialului.
banner 1png

Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
youtubepng