Beneficiile practicării recunoștinței


Cum practici recunoștința?

Modul in care practici recunostinta nu conteaza. In orice caz, recunostinta ar trebui sa fie o expresie a propriei tale multumiri. Cu toate acestea, multi oameni considera ca manifestarile concrete ale recunostintei le cresc si le mentin fericirea pe termen lung.

Urmatoarele sugestii te pot ajuta sa faci un obicei din practicarea recunostintei. Exersand recunostinta, iti asiguri rezilienta in momentele dificile, potrivit lui John Hopkins. Este posibil sa reduci riscul de depresie prin mentinerea unei atitudini pozitive.
produse recomandatepng

Începe ziua cu recunoștință.

Petrece cateva minute gandindu-te la trei lucruri pentru care esti recunoscator atunci cand te trezesti dimineata. Casa ta, locul de munca sau sanatatea ta ar putea fi printre aceste lucruri. Sa iti faci timp sa-ti notezi motivele pentru care esti recunoscator te poate ajuta sa cultivi o viziune sanatoasa asupra vietii tale.

Încheie ziua cu recunoștință.

Inainte de a merge la culcare, acorda putin timp pentru a reflecta asupra oricarui lucru bun care s-a intamplat in acea zi. Poate fi ceva la fel de simplu ca un gest amabil din partea unui strain sau o masa delicioasa.
contacteazapng

Ține un jurnal al recunoștinței.

Tine un jurnal al recunostintei si noteaza-ti in fiecare zi lucrurile pentru care esti recunoscator. Recunostinta ta poate fi exprimata si prin mentionarea unor momente specifice sau a unor persoane care ti-au influentat pozitiv viata.
cea mai frumoasa afacerepng

Practică recunoștința conștientă.

Ar trebui sa-ti faci timp sa apreciezi ceva ce iti place atunci cand faci acest lucru. Daca mananci ceva bun, de exemplu, ia-ti un moment pentru a savura fiecare imbucatura si realizeaza cat de recunoscator esti ca poti face asta.
BANNER BLOG 2png

Vezi mereu partea plină a paharului.

Ar trebui sa fii mereu recunoscator, indiferent de situatie. Sanatatea si bunastarea ta ar putea fi la fel de importante precum faptul de a avea in jurul tau oameni care au grija de tine.
seminarii onlinepng

Exprimă-ți recunoștința față de ceilalți.

Nu uita sa le multumesti celor care conteaza pentru tine, cum ar fi familia sau colegii de munca. Poti face acest lucru printr-un simplu bilet de multumire sau chiar printr-un cadou ales si ambalat cu grija.
suplimentepng

In plus fata de aceste sfaturi, iata si alte modalitati prin care poti practica recunostinta:

  • Nu trece cu vederea lucrurile marunte. Vietile noastre abunda de lucruri bune despre care adesea consideram ca ni se cuvin. Aminteste-ti, totusi, ca recunostinta poate fi gasita chiar si in cele mai mici lucruri: dusul fierbinte din fiecare dimineata, mancarea delicioasa pe care o savurezi sau patul confortabil in care dormi.
  • Asigura-te ca esti specific. Da exemple specifice de lucruri, situatii sau persoane pentru care esti recunoscator. De exemplu, in loc sa spui: "Sunt recunoscator pentru sanatatea mea", spune: "Sunt recunoscator pentru ca pot merge fara dureri".
  • Fii prezent. Ori de cate ori exersezi recunostinta, fii constient de momentul prezent. Evita sa te gandesti la trecut sau sa-ti faci griji pentru viitor. Fii recunoscator pentru lucrurile bune care se intampla chiar acum.
  • Fii atent la ceea ce te inconjoara. Dedica in fiecare zi cateva minute pentru a observa lumea din jurul tau si pentru a-i aprecia frumusetea, bunatatea si simplitatea.
  • Fii sincer. Recunostinta ar trebui sa fie exprimata din inima. Daca nu te simti cu adevarat recunoscator pentru ceva, nu te forta.
  • Lasa-te inspirat de altii. Vizioneaza videoclipuri cu oameni care isi impartasesc povestile de recunostinta sau citeste carti si articole despre recunostinta. Pe masura ce inveti mai multe despre recunostinta, s-ar putea sa te simti mai inspirat sa o practici.


pexels-photo-2072165jpeg
Care sunt, deci, beneficiile recunostintei?

  • Fericirea si starea de spirit se imbunatatesc.
  • Devii mai putin stresat sau anxios.
  • Sistemul imunitar functioneaza la parametri optimi.
  • Imbunatateste calitatea somnului.
  • Rezilienta in fata adversitatilor creste.
  • Relatiile sunt consolidate.
  • Imbunatateste relationarea.
  • Contribuie la o viata mai implinita.

banner blog noupng
Care sunt cateva dintre cele mai comune mituri despre recunostinta?

  • Recunostinta este doar pentru oamenii pozitivi. Nu ar trebui sa ignori lucrurile negative din viata ta daca vrei sa fii recunoscator. Indiferent de cat de grele sunt lucrurile, e vorba despre a alege sa te concentrezi pe jumatatea plina a paharului.
  • Practicarea recunostintei este egoista. Actul de recunostinta este, de fapt, destul de altruist. O persoana recunoscatoare apreciaza lucrurile bune din viata sa, inclusiv oamenii si lucrurile care ii imbogatesc calitatea vietii.
  • Recunostinta este doar un cuvant la moda. Exista beneficii reale ale recunostintei. Poate fi practicata de oricine, indiferent de circumstante.

banner 1png
Cum pot fi recunoscător în momentele dificile?

Atunci cand treci printr-o perioada dificila, e greu sa te simti recunoscator, dar nu imposibil. Cateva sfaturi de care sa tii cont:
  • Concentreaza-te asupra lucrurilor marunte. Chiar si simplul fapt de a trai este un lucru pentru care poti fi recunoscator.
  • Practica jurnalul de recunostinta. Te poti concentra pe aspectele pozitive ale vietii daca iti notezi lucrurile pentru care esti recunoscator, indiferent cat de marunte ar parea.
  • Vorbeste cu cineva de incredere despre cum te simti. Atunci cand iti exprimi recunostinta fata de ceilalti, te simti mai conectat.
  • Aminteste-ti ca momentele dificile sunt temporare. Pana la urma, lucrurile se vor imbunatati.



Sntate Personalizat - 6 nov2023png