Artizan al propriului destin
Traiesc in mijlocul unui grup relativ mare de prieteni si cunoscuți iar prin natura activitații mele intalnesc regulat mulți oameni noi. Obisnuiesc sa ma uit uneori dincolo de aparențe si dialoguri uzuale, pentru a incerca sa ințeleg mai multe despre fiecare.
Este curiozitatea fireasca a omului care vrea sa invețe cate ceva de la ceilalți, sa-si gaseasca locul potrivit intr-o societate, sa priceapa cat mai multe despre lume si viața.
Dar una dintre concluziile trase recent este ca majoritatea oamenilor nu-si construiesc singuri drumul in viața. Pare o afirmație simplista, insa la o analiza mai atenta...
Te-ai astepta ca omul, ființa inteligenta si constienta de propria sa existența, sa-si controleze mai mult acțiunile pentru a ajunge la destinația dorita. Ar trebui ca fiecare sa se ghideze dupa propria busola.
Sigur ca in viața apar piedici, intamplari neasteptate, greutați, dar ele pot fi invinse atunci cand ai hotararea necesara si mai ales cand esti constient de propriul destin. Cu toate astea, insa, senzația mea este ca majoritatea oamenilor lasa viața sa-i conduca la intamplare, acționeaza dupa cum le dicteaza circumstanțele, sunt de cele mai multe ori reactivi si nu pro-activi. Altfel spus, nu-si construiesc un destin.
Etimologic, cuvantul e din aceeasi familie cu ”destinație”. Prin urmare, intrebarea fireasca pe care ar trebui sa si-o puna fiecare este ”Unde vreau sa ajung in viața? Care este destinul meu?”.
Ți-ai pus aceasta intrebare in calitate de FBO? Ce faci pentru a ajunge acolo? Simpla constientizare a acestei intrebari este deja un mare pas inainte. Iar acțiunile ulterioare te vor plasa printre cei puțini care-si iau in maini propria soarta.
Iata cateva principii care te pot ajuta in acest sens:
Stabilește destinații realiste. Oamenii nu pot avea un destin a carui implinire nu ține de ei. E greu, daca nu imposibil, sa ajungi pe Luna sau sa devii cel mai bogat om de pe Pamant.
Dar un obiectiv care ține in proporție de 80% de tine si doar 20% de factori externi poate fi, cu adevarat, atins. Important e sa devii capabil sa controlezi si sa influenţezi ceea ce se intampla.
Nivelurile superioare din Planul de Marketing Forever sunt destinații realiste, asa cum o demonstreaza toți cei care au ajuns deja acolo.
Pastrează privirea asupra drumului. Atunci cand esti la volan te uiți mereu in fața, pentru a evita pericolele si a menține calea de rulare. Cand ai pornit, ai setat o destinație in sistemul de navigare sau in minte.
Nu te lasi furat de peisaj, nu-ți intorci capul dupa lucrurile care-ți atrag atenția, nu-i lasi pe alții sa te distraga. Munca ta de FBO e presarata cu aceleasi riscuri – comoditatea, lipsa de concentrare pe afacere, persoane din jur care iți submineaza increderea. Nu le face jocul, mergi pe drumul tau.
Alocă inteligent resursele. Asa cum bateria sau rezervorul unei masini sunt limitate, la fel sunt si timpul sau energia ta. Intreaba-te daca le utilizezi corect, daca le investesti pe direcția dorita de tine. Sigur ca ai nevoie si de relaxare, de momente de pauza, dar atenția si energia ta, ca om care-si creeaza propriul destin, se indreapta majoritar catre ceea ce conteaza cu adevarat. Iți organizezi astfel viața in jurul prioritaților: construirea relațiilor, intalnirile cu oamenii, cresterea abilitaților personale, planificarea si urmarirea obiectivelor, grija pentru sanatate. Toate sunt activitați care contribuie la implinirea destinului tau.
Dezvoltă obiceiuri ajutătoare. Exista o definiție a alienarii mintale, atribuita lui Einstein: sa faci lucrurile la fel, dar sa astepți rezultate diferite. Destinul pe care ți-l construiesti presupune un efort, un cumul de acțiuni. Daca simți ca nu te indrepți unde trebuie, probabil ca e nevoie sa faci anumite schimbari, iar dupa ce recapeți direcția buna, sa transformi acele noi activitați in deprinderi. Fa-ţi obiceiul de a citi in fiecare seara cateva pagini dintr-o carte de auto-imbunatațire. Discuta in fiecare saptamana macar 30 de minute cu sponsorul tau. Obisnuieste-te sa contactezi cel puțin cate o persoana noua in fiecare zi. Repeta aceste lucruri, cu efort la inceput, pana cand vor face parte firesc din ziua ta de munca. Iar atunci cand ele nu se petrec, ceva in mintea ta sa semnaleze, automat, aceasta nevoie.
Acționează cu pasiune. Si daca nu o ai, molipseste-te de la alții. E usor de observat ca cei care ating destinațiile inalte sunt condusi, aproape obsesiv, de pasiune. Ei se trezesc dimineața cu gandul la ce au de facut pentru a ajunge acolo unde si-au propus. Si multe dintre acțiunile lor de peste zi contribuie la acelasi țel. Pasiunea este o afecțiune mentala pozitiva, cu care toți ar trebui sa ne molipsim. Atunci cand am rugat-o sa-l caracterizeze pe fiul meu intr-un singur cuvant, o buna prietena a familiei, olandeza la origini, a spus ”pasiune”. Asta se intampla acum 15 ani, cand el abia intra la scoala. Acum, ”pasionatul” este in intregime dedicat domeniului care l-a fascinat, mecatronica - in cazul lui, o combinație intre automobile si electronica.
Este in ultimul an la aceasta facultate si are un magazin online pe acest domeniu, cu piese proiectate si tiparite 3D. A inființat un club de pasionați, iar ca hobby reface piesa cu piesa un automobil vechi, de serie mica.
Majoritatea discuțiilor purtate cu el sfarsesc fie in electronica, fie in domeniul auto. Stie deja la ce companie va lucra in primii ani (i s-a inaintat o oferta) si are de gand sa urmeze un master in Japonia, pol de competența in domeniul mecatronicii. Iar eu, ca parinte, ma bucur ca-si construieste, constient si cu pasiune, propriul destin.
In momentul in care ai devenit FBO, ai facut o alegere constienta, ai contribuit la viitorul tau. A fost un prim pas intr-o calatorie pasionanta pe care ți-o doresti minunata si a carei destinație o ai in minte.
Trecerea dintre ani e un moment bun sa rememorezi drumul de pana acum, sa-l vizualizezi pe cel viitor si sa-ți intaresti convingerea ca esti artizanul propriului tau destin.
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.