Arta conversației


Zilele trecute ma aflam la banca, fiind chemat pentru actualizarea datelor, chestiune obligatorie spre a putea continua sa le fiu client. La un moment dat, conversatia se apropia vertiginos de un impas – mi se cerea un act in original, pe care uitasem sa-l aduc. Insa am reusit sa evit o a doua vizita, in schimbul promisiunii de a-l trimite prin email, semnat electronic. Ce le-a facut pe fetele de la ghiseu sa-mi ”ierte” neatentia? Faptul ca avusesem cu ele, anterior, o conversatie simpatica.
De obicei, atunci cand am de-a face cu functionari sau persoane care lucreaza cu publicul, incep conversatia intr-un mod neconventional. Fie cu o gluma, cu o remarca placuta, cu o observatie care pune persoana respectiva intr-o lumina pozitiva, sau pur si simplu cu o fraza auto-ironica (”Iertati-ma, sunt inginer si stiti, noi ne asemanam cu cainii: avem ochi inteligenti, dar nu prea stim sa ne exprimam.”) Odata ce reusesc sa sparg gheata in acest fel, castig un aliat in functionarul respectiv. Va dati seama ca e o surpriza placuta si pentru el, dupa ce a tratat inaintea mea 100 de alti indivizi terni, care au venit pentru a cere ceva.
Ca om de vanzari, lider de echipa si parte din comunitatea Forever, vei interactiona cu oameni foarte diferiti. Asadar, este esential sa stii sa porti o discutie placuta si sa-ti adaptezi conversatia in functie de interlocutorul tau, atat in discutiile fata in fata, cat si, mai nou, in cele mediate de tehnologie. Stapanind arta conversatiei, vei avea beneficii atat in munca ta de FBO, cat si in viata personala, in relatiile cu prietenii si familia. Iata cateva idei care te vor ajuta sa-ti dezvolti abilitatea de a purta discutii cu impact:
grupul de studiupng
Ascultă și oferă atenția ta 100%
Intotdeauna ai ceva de invatat de la persoana cu care porti o discutie. Daca incepi un dialog avand in minte aceasta idee, vei asculta cu mai mare interes ce are celalalt de spus. Acorda atentia ta completa celui cu care vorbesti si lasa deoparte telefonul sau gandurile intamplatoare despre ce vei face mai tarziu. Asculta cu empatie, ca sa intelegi perspectiva sa.

Propune-ti ca la finalul conversatiei sa retii macar 3 lucruri despre persoana cu care ai discutat. In acest fel, te vei seta mental sa-i acorzi toata atentia, iar pe viitor poti valorifica aceste informatii ca sa porti o noua conversatie reusita. Daca interlocutorul ti-a spus ca este pasionat de calatorii, il poti intreba ulterior daca are planuri de vacanta sau poti cere chiar recomandari de locuri de vizitat.
Planifică, dar lasă loc și de spontaneitate
Daca urmeaza sa te intalnesti cu cineva mai putin cunoscut, gandeste-te dinainte la cateva teme de abordat in conversatie. Chiar si in procesul de vanzare, pe langa discutiile despre beneficiile produselor Forever, este bine sa ai in minte si alte subiecte “soft”. Acestea contribuie la intarirea relatiei si a increderii dintre vanzator si client. Nu trebuie sa fie cine stie ce „scenariu” complex, dar el va ajuta interactiunea dintre voi. Desigur, pe parcursul conversatiei, daca afli ceva interesant sau apare ocazia, poti aduce in discutie si alte subiecte.
youtubepng
Sparge gheața delicat
In cazul introvertitilor sau al persoanelor pe care nu le cunosti prea bine, pentru a sparge gheata in conversatie aplica aceasta idee de la actorul Jerry Seinfeld: foloseste intrebari bazate pe numere. De exemplu: “De cati ani ai acest job?”, „De cat timp locuiesti in acest oras?”, „Cati km faci, pe an, cu masina?”. In acest fel, interlocutorul nu se va simti intimidat si isi va gasi raspunsul mai usor decat in cazul unei intrebari complexe. Apoi, pe masura ce conversatia “se dezgheata”, poti apela si la intrebari deschise sau mai profunde.
Demonstrează curiozitate sinceră
Pe durata conversatiei, lasa deoparte presupunerile si stereotipurile. Evita sa judeci sau sa lansezi afirmatii transante, deoarece persoana cealalta s-ar putea simti intimidata si ii va fi inconfortabil sa se exprime autentic. Foloseste intrebari deschise ca sa afli informatii noi si ca sa intelegi perspectiva interlocutorului: „Cum te-ai simti in calitate de FBO?”, „Ce ti-ai dori sa mai stii despre acest produs Forever?” in loc de intrebari cu raspuns inchis da/nu: „Ti-a placut produsul folosit?”, „Ti se pare interesanta propunerea mea?”.

De obicei, cand vine vorba de ceva care ii pasioneaza, oamenii se deschid mai usor si vorbesc cu placere despre subiectul respectiv, pentru ca au siguranta propriilor cunostinte. Asadar, intreaba despre hobby-uri sau un domeniu la care acel om se pricepe. Cere opinia, mai ales cu privire la un subiect de interes pentru partenerul de discutie. Pe de alta parte, nu e cazul nici sa treci in extrema cealalta si sa pornesti un adevarat interogatoriu, bombardandu-l pe interlocutor cu intrebari. La fel, intrebarile prea personale, despre opinii politice, relatii sau bani, de exemplu, nu isi au locul intr-o discutie cu cineva pe care il cunosti de putin timp sau cu care nu ai o relatie apropiata.

Alege cu grijă subiectele de discuție
Un compliment sincer sau o apreciere ajuta, insa nu forta nota. Poti incepe dialogul de la un obiect vestimentar sau un accesoriu deosebit pe care il poarta persoana in cauza. Sau poate vorbesti despre faptul ca v-ati asortat neintentionat. :) Discuta despre ceva ce aveti in comun (in afara de vreme, daca e posibil). Poate sunteti pasionati de drumetii pe munte, ati crescut in aceeasi zona geografica sau ati avut locuri de munca similare.
Evita glumele pe subiecte delicate sau care ar putea ofensa. Nu barfi, nici macar despre cineva necunoscut interlocutorului. Daca vine vorba de alte persoane in discutia voastra, nu spune nimic din ce nu ai spune daca ar fi si persoana respectiva de fata.
In conversatii te ajuta mult sa fii la curent cu ce se intampla in jurul tau. Nu ma refer la stiri politice si alte subiecte sensibile, insa daca ai cunostinta de curiozitati, descoperiri recente, know-how sau informatii pozitive, poti „condimenta” discutiile cu ele. Desigur, cele cu referire la produsele sau afacerea Forever sunt cele mai de dorit.
Oferă răspunsuri deschise
Cand primesti o intrebare, ofera un raspuns concis, dar nu telegrafic. 2-3 fraze care explica sau completeaza raspunsul ii vor da celuilalt posibilitatea de a duce mai departe conversatia in mod natural. ”Ce carti iti plac?”, “Una dintre cartile mele preferate este X, iar de fiecare data cand o citesc imi amintesc de studentie. Am invatat multe din ea si m-a facut sa fiu interesat de managementul timpului si de organizare in general.”


raspundem intrebarilorpng
Nu lungi conversația mai mult decât este cazul
Arta conversatiei presupune si sa stii cand sa pui capat unei discutii. Ajusteaza durata dialogului si in functie de comportamentul celuilalt. Observa-i limbajul nonverbal: daca incepe sa se uite la ceas, la usa, sau se agita mai mult, probabil ca este timpul sa inchei.
Exersează. Inclusiv cu persoane necunoscute
Pentru a stapani arta conversatiei, exerseaza frecvent. La fel ca orice alta abilitate, cu cat practici mai des, cu atat vei avea mai multa incredere si te vei simti mai in largul tau. Vanzatorul de la supermarket, persoana care asteapta in fata ta la coada sau vecinul aproape necunoscut se pot dovedi parteneri excelenti pentru conversatii spontane, care in timp te vor face sa dezvolti naturalete in discutii de tot felul, inclusiv cele profesionale. Sigur, e important sa arati politete si sa nu insisti prea mult, insa daca si celalalt este deschis, se pot lega conversatii interesante. Poate vei gasi, in partenerul spontan de discutie, un client sau un viitor FBO, cine stie?
Nu considera o ofensă refuzul de a dialoga
De multe ori nu indraznim sa initiem o discutie pentru ca ne temem de respingere sau de a fi tratati cu indiferenta. Nu avem nimic de pierdut daca incercam, insa tine cont ca o conversatie cere aportul a doi oameni; nu poti forta si nu poti sustine totul, de unul singur. Chiar daca, in munca ta de FBO, ti se mai intampla, nu lua personal respingerea sau refuzul de a dialoga. Fiecare are dreptul de a-si alege partenerul de discutie si e imposibil sa te conectezi bine cu toata lumea, tot timpul. Uneori, poate ca persoana cealalta chiar se grabeste, este obosita, a avut o zi grea, ii este foame sau pur si simplu nu are chef de vorba. Iar pentru persoanele timide, care se simt inconfortabil in situatii sociale si prefera sa evite discutiile cu oamenii pe care nu ii cunosc, poti pune in practica tehnicile de ”spargere a ghetii” pe care le-am prezentat aici.

In concluzie, nu uita ca si conversatia este un “muschi” care se antreneaza, iar cand abordezi dialogurile cu o curiozitate sincera fata de celalalt, cu dorinta de a face bine si cu mintea deschisa, ai numai de castigat. Conversatia de calitate este, intr-adevar, o arta. Dar o arta pe care o poti stapani. Spor la dialoguri de succes!

Articol scris de Alexandru Israil, specialist marketing

Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
BANNER BLOG 2png