Aloe Vera - planta celor 1000 de miracole!
Aloe Vera este o planta ce arata ca un cactus, dar in fapt ea apartine familiei liliaceelor, care include si usturoiul si ceapa. Este originara din Peninsula Arabiei, dar creste spontan in climatele tropicale din intreaga lume. Este fara tulpina sau cu una foarte scurta si suculenta, ce creste la o inaltime de 30-36 inch, cu ramuri si mladite din radacina.
Adesea este supranumita "Planta Miraculoasa", sau "Vindecatorul Natural". Numele Aloe Vera provine din cuvantul arab "Alloeh", care semnifica "substanta stralucitoare amara", iar in latina "vera" inseamna "adevarat". Egiptenii au numit Aloe "Planta Nemuririi".
Planta este cunoscuta si folosita de secole pentru proprietatile benefice asupra sanatatii, frumusetii si de ingrijire a pielii. Astazi planta de Aloe se foloseste pentru scopuri diverse.
Exista peste 300 de specii de Aloe, dar planta numita Aloe Barbadensis Miller (Aloe Vera sau Aloe cea adevarata) este cea mai utila gratie proprietatilor medicinale pe care le prezinta.
Ce conține Aloe Vera?
Aloe Vera este o planta unica, bogata in multi compusi biochimici. Are mai mult de 200 de substante diferite, biologic active, ce includ vitamine, minerale, enzime, zaharuri, antrachinone si compusi fenolici, lignine, saponine, steroli, aminoacizi si acid salicilic.
Din acesti compusi, aproximativ 75 au o activitate biologica. Compusii cei mai de vaza sunt:
Vitaminele
Aloe vera contine multe vitamine, cu exceptia vitaminei D. Contine vitaminele A,C,E,B (tiamina, niacina, riboflavina, cianocobalamina), vitamina F, Colina si acidul folic. Complexul B si Colina sunt implicate in metabolismul aminoacizilor. B12 joaca un rol important in productia de eritrocite.
Acidul folic este implicat in dezvoltarea celulelor rosii.
Mineralele
Aloe Vera furnizeaza 9 minerale: calciu, crom, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, sodiu si zinc. Acestea sunt minerale esentiale pentru starea de sanatate, care lucreaza in diverse combinatii unele cu celelalte, cu vitaminele si oligoelementele.
Aminoacizii
Douazeci de aminoacizi de care are nevoie corpul nostru au fost descoperiti, incluzant 7 din cei 8 esentiali, pe care corpul nu-i poate sintetiza.
Zaharurile
Aloe Vera asigura atat monozaharide (glucoza si fructoza) cat si polizaharide. Monozaharidele au actiune antiinflamatoare iar polizaharidele au activitate antivirala, imunomodulatoare, asa cum este cazul acemananului.
Enzimele
Sunt 8 enzime izolate din Aloe Vera, incluzant aliaza, fosfataza alcalina, amilaza, carboxipeptidaza, catalaza, celulaza, lipaza, peroxidaza. Aceste enzime ajuta la digestia zaharurilor si a grasimilor alimentare.
Sterolii
Planta asigura 4 steroizi vegetali principali - colesterol, campesterol, lupeol, betasitosterol. Sterolii au actiune antiinflamatoare, in timp ce lupeolul poseda si proprietati antiseptice si analgezice.
Substanță pe bază de lignină celuloză
Aceasta substanta lemnoasa asigura puterea de penetrare a Aloe Vera in tegument, avand abilitatea dea transporta alte ingrediente active in straturile adanci ale pielii, pentru a hrani epiderma.
Saponinele
Aceste substante spumante formeaza 3% din gel si sunt in general substante de curatare, cu proprietati antiseptice.
Antrachinonele
Aloe vera ofera 12 antrachinone in cantitati mici, ce actioneaza ca agenti cu puternic efect antimicrobian si antiviral. Aplicata pe piele, absorb razele ultraviolete, inhiba activitatea tironazei, reduc formarea de melanina si actioneaza ca analgezice naturale puternice.
Acidul salicilic
Actioneaza ca analgezic, cu efect antiinflamator; de asemenea ajuta la indepartarea tesuturilor moarte.