Alege să fii fericit


Shawn Achor, cercetator la Universitatea Harvard si autor al bestseller-ului ”Avantajul fericirii”,  sustine ca tot ce ai invatat pana acum despre relatia dintre succes si fericire este gresit si reprezinta motivul principal pentru care esuezi in a-ti indeplini obiectivele.

Achor a accentuat faptul ca in zilele noastre ne lovim de o gandire tot mai gresita, la nivel global – aceea de a lega fericirea de un anumit tel sau obiectiv. Gandeste-te putin. Ai fost cu adevarat fericit dupa o promovare in cariera, dupa ce ti-ai luat o masina noua sau dupa ce ai slabit 10 kilograme?

Nu poti numi asta fericire. Nu functioneaza pentru ca este o stare de euforie temporara. Odata ce obtii astfel de lucruri, iti doresti altele pe care le asociezi cu starea de fericire. Si asa mai departe.

”La Harvard, am observat ca, pe masura ce o persoana isi stabileste obiective de atingere a succesului pentru urmatorii 5 ani, nivelul de fericire al acesteia stagneaza. Insa nivelul de fericire creste atunci cand ajuta pe altcineva sa-si dezvolte viata sociala, cand inspira acea persoana si ii sporeste motivele pentru a fi recunoscatoare”, sustine Achor.  

Tot el a afirmat ca ”Dobandirea fericirii presupune o schimbare de mentalitate. Daca observam lumea prin aceleasi ganduri prea mult timp, creierul nostru va pastra modelul de gandire.”

Achor si echipa sa de cercetatori au descoperit ca fericirea poate fi o alegere. Mai important decat atat, atunci cand alegi sa fii fericit, toti indicatorii succcesului se imbunatatesc si reusitele isi fac loc in viata ta. El sustine ca inteligenta si abilitatile tehnice conteaza in atingerea succesului doar in proportie de 25%. Ceilalti 75% sunt dati de optimism, incredere in sine, relatii sociale si capacitatea de controlare a stresului. Asadar, conform specialistului, este mai important sa investim in noi, in atitudinea si modul de de gandire, in dezvoltarea personala si in relatiile cu ceilalti, pentru ca, in cele din urma, acestea ne aduc starea de fericire care potenteaza succesul.

Puterea recunoștinței
Achor a declarat ca el si echipa sa au petrecut ani in sir cercetand modul prin care oamenii isi pot creste nivelul de fericire si, implicit, si sansele de a avea mai mult succes. Iar cercetarea lor a dus la o descoperire uimitoare: imensa putere a recunostintei. ”Am rugat un grup de persoane sa scrie pe o hartie trei lucruri pentru care sunt recunoscatoare in fiecare zi. Pana in ziua a treia, oamenii scriau aceleasi trei lucruri de fiecare data si nu observau nicio schimbare in viata lor. Insa daca te gandesti si scrii trei lucruri diferite in fiecare zi, timp de 21 de zile, functioneaza.”
Specialistul sustine ca acest exercitiu antreneaza creierul sa scaneze zilnic lucruri bune si aspecte pozitive ale vietii. Participantii au scris nu doar cate trei lucruri pentru care sunt recunoscatori zilnic, ci si de ce. Achor sustine ca a scrie motivele este la fel de important ca a scrie lucrurile pentru care esti recunoscator. Exercitiul a aratat ca daca iti aloci putin timp zilnic pentru a fi recunoscator, poti fi mai fericit decat crezi. De exemplu, o persoana care este usor pesimista poate deveni mai optimista in doar 21 de zile. Continuand insa exercitiul recunostintei, isi poate creste nivelul de optimism considerabil. Inainte de aceste descoperiri, circula o vorba conform careia daca te nasti pesimist, mori pesimist. Testul recunostintei a demonstrat insa ca aceasta afirmatie este falsa.
”Din punct de vedere stiintific, fericirea poate fi o alegere, iar atunci cand facem aceasta alegere, totul in viata noastra se transforma in mod pozitiv – educatia, vanzarile, energia, productivitatea, performanta si sanatatea.”
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
sigla vulturpng