A te simți iubit - importanța recunoașterii în echipă


A ne simti pretuiti si apreciati este fundamental pentru fericirea noastra. Recunoasterea realizarilor noastre, indiferent ca sunt mari sau mici, este importanta pentru a creste nivelul de fericire atat la nivel individual, cat si in echipa. Altfel de ce 65% dintre angajati ar cita lipsa recunoasterii drept principalul motiv pentru care si-au parasit locul de munca?! In Forever intelegem valoarea recunoasterii, face parte din ADN-ul nostru si este adesea un factor cheie in motivul pentru care atat de multi oameni sunt inspirati sa-si inceapa propria calatorie Forever.
banner 1png
Deci, cum si de ce ne afecteaza recunoasterea intr-un mod atat de profund?
Este ceva de care creierul nostru are nevoie. De fapt, recunoasterea are ca rezultat eliberarea de dopamina, un neurotransmitator care stimuleaza anumite parti ale creierului (striatul ventral si nucleul accumbens) responsabile pentru procesarea recompenselor si crearea emotiilor pozitive, precum satisfactia si bucuria.

Dar pentru ca efectele dopaminei dispar destul de repede, inseamna ca trebuie sa recunoastem oamenii in mod regulat. Recunoasterea este o nevoie pe termen scurt care trebuie sa fie satisfacuta in mod continuu. Cat de des ar trebui sa practicam recunostinta? Ei bine, variaza de la individ la individ, dar laudele saptamanale (sincere si specifice) pentru realizarile mici sunt sugerate de Gallup, in timp ce recunoasterile mai semnificative pentru realizari mai mari pot fi facute lunar. Acestea nu sunt reguli stricte si ar fi corect sa adaugam ca flexibilitatea este importanta. Surprindeti oamenii care fac lucrurile bine si laudati-i repede. Ar putea fi un apel, un e-mail sau un mesaj WhatsApp, dar nu-l pastrati unul la unul. De ce sa nu le mentionati intr-un grup WhatsApp sau in grupul vostru de Facebook sau orice platforma pe care echipa voastra se reuneste?! O intalnire video in echipa ar fi o modalitate perfecta de a sarbatori pe cineva. Oamenii sunt rareori fericiti doar daca primesc recompense financiare.
banner blog noupng
Fiti sensibili la nevoile individuale ale membrilor echipei. Multi oameni vin in Forever pentru acel sentiment de apartenenta la o comunitate, pentru a face ceva pentru ei si pentru visurile lor, nu pentru obiectivele altcuiva. Nu toata lumea isi va dezvolta afacerea in acelasi ritm, vor avea obiective individuale si angajamente diferite, vor avea niveluri diferite de motivatie si timp pentru a-si dezvolta afacerile.

Oamenii isi dezvolta abilitatile in ritmuri diferite si au niveluri diferite de incredere in diferite aspecte ale afacerii, unii pot iubi promovarea si vanzarea produselor, dar nu dedica la fel de mult timp recrutarii. Similar, nu toata lumea vrea sa fie recunoscuta in acelasi mod; respectati aceste diferente si lucrati cu ele.

Studiile arata ca recunoasterea are un impact direct asupra motivatiei. Primii trei factori demotivatori sunt: sentimentul de subevaluare, lipsa de recunoastere si un manager nepotrivit sau cu care nu rezonezi.
BANNER BLOG 2png
Sentimentul de demotivare ne afecteaza in urmatoarele moduri (in ordinea prioritatilor):

1. Starea noastra de spirit se schimba in rau.
2. Devenim mai putin productivi.
3. Sanatatea noastra mintala este afectata (in declin).
4. Calitatea muncii scade.
5. Calitatea dietei scade (facem alegeri alimentare nesanatoase).

Este, deci, usor de observat cum toate cele de mai sus au efecte negative asupra fericirii noastre si asupra calitatii generale a vietii, atat pe plan personal, cat si profesional. Intr-o cultura unde se practica in mod constant recunostinta, cu 31% mai putini oameni isi parasesc locul de munca. In acelasi timp, sa nu subestimam puterea recunoasterii practicate intre colegi, in cadrul echipei, pe langa cea acordata de liniile superioare. Recunoasterea reciproca, la acelasi nivel, are cu 35,7% mai multe sanse de a avea un impact pozitiv decat recunoasterea de sus in jos, asa ca este important sa-ti incurajezi membrii echipei sa se recunoasca si sa se laude unii pe altii.
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
IMG-20220707-WA0003jpg