Îmbrățisarea tehnologiei

Zilele trecute am facut o calatorie cu trenul din Bucuresti la Sibiu. Am ajuns in Gara de Nord cu 30 de minute inainte de plecare, pentru ca sunt obisnuit ca in 5 minute sa pot cumpara tichetele de calatorie.

De data aceasta, insa, la fiecare casa de bilete stateau la coada cate 15-20 de persoane, iar ritmul de inaintare era devastator de lent. Vara, vacante, tineri care au terminat scoala, familii care pleaca in concediu – explicatiile au venit usor. Problema insa a ramas: aveam sanse sa pierd trenul.

Uitandu-ma in jur, am vazut si cateva automate de bilete, unde cozile erau de maximum 2-3 persoane, cu media de varsta mai mica decat a celorlalti. Acestia isi rezolvau problema mai simplu si mai rapid. Le-am stricat media de varsta si mi-am achizitionat si eu biletul de la un automat, in cateva minute.

Progresul tehnologic poate face viata mai usoara – de aceea i se spune progres. El are influenta atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Lumea afacerilor a ajuns sa depinda de tehnologie, iar FLP nu face exceptie. De aceea, in calitate de FBO, este important sa constientizezi impactul ei asupra afacerii tale si sa o valorifici, pentru a face din ea un avantaj competitiv.

De ce sa imbratisezi tehnologia? Pentru ca, asa cum am vazut, iti aduce economie de timp, energie si chiar de bani. Pentru ca te ajuta in organizare si creste eficienta diverselor activitati pe care le ai. Pentru ca te ajuta in comunicare, care devine mai precisa si mai clara.

Tehnologia te apropie de cei mai tineri: ii vei intelege mai bine, le vei cunoaste valorile si nevoile. Utilizata inteligent, tehnologia iti ofera un stil de viata modern, mai bun si mai placut. Si nu in ultimul rand, te ajuta sa te dezvolti personal si sa-ti pastrezi tonusul intelectual.

Cum sa imbratisezi tehnologia? Multi oameni sunt caracterizati de un grad mai mic sau mai mare de tehnofobie. Aceasta reticenta este fireasca, mai ales in zilele noastre, cand progresul exponential al tehnologiei te forteaza sa adopti schimbarile intr-un ritm tot mai rapid. Ce e de facut?

  • Urmareste tendintele din jurul tau. De exemplu, daca tot mai multi oameni utilizeaza WhatsApp, atunci nu e bine sa ramai pe dinafara, pentru ca vei avea de pierdut. Observa care sunt noile tehnologii imbratisate de ceilalti si adopta-le si tu, daca iti sunt de folos.

  • Inainteaza cu pasi mici. Nu-ti propune sa devii expert intr-o noua tehnologie de la primul contact sau la prea multe dintr-odata. Ia-le pe rand, vezi care ti se potrivesc, incearca sa intelegi ce se intampla, utilizeaza pentru inceput functiile de baza, apoi dezvolta-ti, pas cu pas, si celelalte abilitati.

  • Invinge comoditatea. Ai ajuns la dorinta de a te adapta unor noi tehnologii pentru ca ai convingerea avantajelor pe care ele ti le ofera. Imagineaza-ti viitorul in care stapanesti lucrurile asa cum iti doresti. Merita efortul de a intelege si a exersa? Atunci ce te mai retine?

  • Uita de frica de a gresi. Intalnesc oameni care spun ca nu vor sa faca un lucru nou, care tine de tehnologie, din teama de a gresi. In general, lucrurile nu sunt ireversibile in acest domeniu. In plus, sunt sigur ca vei gasi in cercul tau de prieteni un cunoscator, cineva care sa te poata ajuta cu primii pasi. Retine ceea ce ti se arata, apoi exerseaza pana cand iti intra in obisnuinta. In fond, ce ai de pierdut?
Ce tehnologii si obiceiuri noi merita imbratisate?
•    Magazinul online Forever – Foreverliving.ro – cu tot ce ofera, este, de departe, un instrument minunat care economiseste timp si energie.

•    Plata online cu cardul, mai ales in conditiile de siguranta deplina oferite de aceasta platforma.

•    Livrarea prin curier, pasul firesc pe care trebuie sa-l faca orice FBO pentru a-si organiza mai bine afacerea si a-si creste profitul, economisind timpul si energia necesare deplasarii la depozite.

Merita adoptate tehnologii online ale viitorului, precum Cloud Computing (ex. Office 365), in care utilizatorii au acces la resurse de calcul, stocare si colaborare la distanta, direct prin internet.

Aplicatiile de mobile banking, rezervari de bilete de avion (ex. vola.ro) sau cazare (ex. booking.com) pot aduce o contributie substantiala afacerii tale. Iar cele precum Uber, Taxify sau Waze.com sunt utile pentru deplasarile tale (de exemplu, datorita Waze, traficul din Bucuresti s-a decongestionat cu 30%).

Peste jumatate dintre romani folosesc in acest moment un smartphone. Comunicarea iti poate fi mai facila cu WhatsApp, Skype sau GoToMeeting, fara a uita, insa, de importanta intalnirilor in persoana, cu membrii echipei. La fel, activitatea iti poate fi mai organizata cu un calendar si o lista de sarcini (ex. Reminder) care sa te ajute sa-ti structurezi munca zilnica. Aici iti poate veni in ajutor si aplicatia FLP360, care iti ofera o imgine de ansamblu asupra diferitelor aspecte ale afacerii tale Forever.

Sunt informatii care demonstreaza cat de rapid creste importanta tehnologiei in viata de afaceri. Sunt statistici care nu pot fi neglijate. Iar tu, in calitate de FBO, dezvolti o afacere moderna, care merita sa se bucure din plin de beneficiile tehnologiei.

Analizeaza-ti activitatea din cadrul afacerii Forever si stabileste o directie pe care ai putea s-o optimizezi (ex. plata utilitatilor sau a comenzilor). Cauta instrumente care te-ar putea ajuta (ex. un reminder + internet banking). Pune-le in aplicare, cerand eventual ajutorul unei persoane care se pricepe. Monitorizeaza timpul castigat si bucura-te apoi de avantajele economiei si energiei pe care le-ai dobandit folosind tehnologia.
 
Articol scris de Alexandru Israil, specialist marketing