Aloe Vera: beneficii medicale și asupra sănătății

Aloe vera este folosită pe scară largă astăzi în :

  • alimente - utilizată ca aromatizant

  • cosmetice     

  •  suplimente alimentare

Beneficiile aduse de planta de Aloe Vera din punct de vedere medical, asupra sănătății, asemenea multor alte plante, sunt multiple. 

Cercetarea științifică

Unele dintre aceste beneficii sunt sprijinite de studii științifice riguroase, în timp ce altele încă nu.
Vă prezentăm în continuare în principal acele informații care sunt sprijinite de cercetarea științifică.

Detoxifiere

Gelul de Aloe vera  este saturat cu aminoacizi, vitamine și minerale care fac din acesta unul din cele mai eficiente mijloace de curățare naturală. 

Imunomodulator

Aloe vera este bogat în polizaharide care îmbunătățesc funcția imunitară. Totodată poate încetini cascada inflamatorie și ajuta în ordonarea răspunsului imunitar la această situație.

Reduce colesterolul și glucidele

Există unele dovezi ce sugerează că ALoe Vera scade nivelul de colesterol și are un efect pozitiv asupra zaharurilor din sânge, însemnând că poate fi util în tratarea diabetului și obezității.

Optimizează digestia

Este util de utilizat pentru orice situație legată de afecțini digestive, cum ar  fi sindromul colonului iritabil. Proprietățile terapeutice și calmante pot ajuta în cazul simptomelor dureroase.  Ajută la îmbunătățirea digestiei și la eliminarea deșeurilor, contribuind la detoxifierea naturală. Este un mod ușor de a spori cantitatea de vitamine și minerale

Creșterea părului

Fiind bogată în vitamine și enzime naturale, va susține sănătatea podoabei capilare.

Arsuri, acnee, hidratarea pielii

Atunci când se aplică pe piele, Aloe Vera poate calma iritațiile și spori cantitatea de colagen și acid hialuronic, care au un efect de întinerire asupra pielii.

Vindecarea rănilor

Aloe Vera este cea mai apreciată pentru efectele calmante și regenerante asupra arsurilor și altor leziuni de piele. Atunci când se aplică pe o rană, sporește atât viteza de închidere a rănii cât și puterea suturii, grație proliferării celulelor epiteliale. 

Hidratare și anti-age-ing

Aloe are un efect de hidratare extraordinar. Prezența mucopolizaharidelor sporește puterea de penetrare în tegument. Stimulează fibroblastele care la rândul lor vor produce colagen ți elastină, făcând pielea să devină mai elastică și mai puțin ridată.

Efect antiinflamator

Inflamația este un răspuns natural al corpului la o vătămare, caracterizată prin umflare, durere, înroșire și încălzire, ceea ce conduce la o încetinire a procesului de vindecare. Acțiunea antiinflamatorie a gelului de Aloe Vera nu doar calmează durerea și disconfortul dar totodată accelerează procesul de vindecare. 

Efect antiviral

Multe antrachinone și-au dovedit efectul antiviral și de anihilare a virușilor pe viruși încapsulați. 

Efect antimicrobian

Aloe Vera inhibă creșterea microorganismelor responsabile de bolile transmise prin intermediul alimentelor, atât la oameni  cât și la animale, precum și alterarea alimentelor. 

Efect antibacterian

Extractul de Aloe Vera are acțiune puternică împotriva tulpinilor de Mycobacterium  precum și o puternică acțiune antibacteriană  asupra Mycobacterium tuberculosis , cât și împotriva Pseudomonas aeruginosa, E. coli, Staphylococcus aureus și  Salmonella typhi.

Utilizarea Aloe Vera în scop veterinar

Gelul de Aloe Vera este folosit în medicina veterinară cu aplicare pe piele, pentru a grăbi vindecarea rănilor, în cazul unor leziuni generale de piele, în cazul tuturor animalelor.