Non-verbal în digital


Lucrez din 2019, in calitate de specialist in marketing, cu un client din Galati. Ne intelegem bine si am avut, in toata aceasta perioada, rezultate conform asteptarilor. Suntem in contact aproape zilnic si implementam diverse activitati de promovare si comunicare ce necesita un schimb de informatii consistent. Cu toate astea, nu ne-am vazut fata in fata decat o singura data, la inceputul colaborarii, acum patru ani.

Cu zece ani in urma, poate chiar cu sapte, scenariul de mai sus ar fi fost aproape imposibil. Imi aduc aminte de intalniri interminabile si de nevoia de a fi prezenti la fata locului in tot felul de situatii pentru a putea desfasura, conform asteptarilor, activitatea de marketing si vanzari.

In ziua de azi, in schimb, nevoia aceasta a disparut in mare parte. Oare ce s-a intamplat intre timp? Tind sa cred ca modificarea vine din experienta pandemiei. Relatiile interumane se desfasoara, acum, destul de diferit. Iar partea de comunicare a suferit schimbari majore. S-a facut un pas urias inainte din acest punct de vedere, prin adoptarea larga a tehnologiei, iar in calitate de FBO e bine sa tii cont de oportunitati, dar si de amenintari, pentru a valorifica la maximum aceste schimbari.
banner blog noupng
Poate ca cel mai important aspect al comunicării post-pandemie este creșterea în eficiență. Oamenii au fost fortati sa se obisnuiasca cu tehnologia, instrumentele si mediul online, iar acest lucru merita valorificat.

Timpul si energia fiecaruia sunt limitate, prin urmare acestea pot fi acum mai bine dramuite prin evitarea deplasarilor si a prezentei fizice. Oamenii vorbesc mai mult la telefon sau participa la intalniri video, trimit mai multe email-uri sau mesaje instant si castiga astfel in eficienta.

Expertii spun insa ca in jur de 60% din comunicare se face prin mijloace non-verbale. Felul in care asculti, te misti, reactionezi, aspectul tau exterior, gesturile, mimica, tonul vocii, semnalele olfactive sunt tot atatea modalitati de comunicare. Iar mare parte dintre ele sufera o grava limitare in cazul in care se desfasoara in mediul digital.
banner 1png
Prin urmare, este important sa stii sa transmiti sau sa interpretezi corect si complet aceste semnale, chiar daca ele se propaga prin intermediul tehnologiei. Si poti face asta tinand cont de obiectivele comunicarii: construirea unei relatii, claritate in interpretarea informatiei si, mai ales, castigarea increderii. Prin urmare:

Adoptă deschis comunicarea video. Foloseste-o de cate ori e nevoie, pentru ca ea poate sa transmita cele mai multe mesaje non-verbale si sa duca la castigarea increderii. Intr-un studiu facut in 2022 pe 200 de persoane de conducere, 92% dintre acestea au afirmat ca angajatii care-si inchid camera video in timpul intalnirilor au sanse mai mici sa ramana in companie pe termen lung.

Ai grijă la fundal. In incercarea de a detensiona atmosfera, incarcata oricum de informatii despre pandemie, economie sau razboi, oamenii folosesc mai des emoticoanele, impartasesc postari amuzante, utilizeaza un limbaj lejer, iar in cadrul intalnirilor video au fundaluri simpatice si relaxante.

Una dintre colegele mele, spre exemplu, are un chip rotund, cu trasaturi asiatice si utilizeaza ca fundal un interior de casa japonez din care, pe fereastra, se vad ciresi infloriti. Efectul este fantastic si, alaturi de stilul ei de comunicare deschis si prietenos, aduce rezultate bune in toate intalnirile.

Poti alege si tu astfel de fundaluri (de exemplu o fotografie speciala de la un eveniment Forever sau o imagine atractiva cu produse) pentru a le incarca in platformele de video conferinta pe care le utilizezi.
BANNER BLOG 2png
Acordă atenție fotografiei de profil. Fie ca vorbim de LinkedIn, Facebook sau WhatsApp, imaginea pe care o incarci acolo te defineste si transmite, la randul ei, un meta-mesaj. Obiectivul sau principal este identificarea personala dar, desigur, ea poate spune si alte lucruri.

O imagine cu tine si Turnul Eiffel in fundal poate transmite faptul ca acela a fost un moment definitoriu din viata ta. Ai vrea, intr-adevar, sa transmiti acest lucru? Daca doresti ca imaginea de profil sa lucreze in favoarea afacerii tale, tine cont de standardele profesionale: chipul tau trebuie sa emane incredere si optimism si sa acopere cel putin 60% din suprafata fotografiei. Iar daca folosesti mediul respectiv de comunicare in special pentru business, o idee buna e sa-l personalizezi Forever, pentru da credit companiei, produselor si afacerii.

Ține cont de meta-mesaje. In intalnirile fata in fata, atunci cand o persoana se grabeste, pentru a da acest semnal, se va uita la ceasul de la mana. Mai nou, intr-o intalnire video, ea se va uita in dreapta jos, unde toata lumea stie ca se afiseaza ora.

A te uita direct in camera video echivaleaza acum cu privitul in ochi, chiar daca instinctul natural ar fi sa te uiti la imaginea de pe ecran a persoanei respective. Stii sa tii cont de aceste noi norme? Tonul vocii, postura corpului, expresiile faciale se transmit si in mediul digital, asadar acorda-le importanta cuvenita. Spre exemplu, o persoana care-si aranjeaza camera video astfel incat sa fie vazuta in perspectiva, mai mult de la barbie in jos, da impresia ca adopta o atitudine superioara si poate obtine reactii negative din partea celorlalti.
suplimentepng
Arată respect... digital. Atunci cand porti o discutie fata in fata, a te juca pe telefon sau a-ti muta atentia in alta parte demonstreaza lipsa de consideratie. Acelasi lucru se poate intampla si intr-o intalnire video. O tastatura sau un click de mouse care se aud in fundal descopera o activitate paralela, prin urmare o lipsa de interes pentru discutie. Daca, insa, iei notite sau cauti ceva legat de intalnire, e bine sa mentionezi acest lucru. Dovezi de implicare sunt si postura dreapta a corpului, aprobarea din cap, participarea activa la discutie prin intrebari sau afirmatii pertinente, care demonstreaza ca iti pasa.
Azi-dimineata clientul meu din Galati mi-a cerut ajutorul intr-o chestiune legata de bazele de date ale diverselor segmente de cumparatori si mail-urile automatizate trimise catre acestia. Am lucrat online in paralel, timp de doua ore, rezolvand chestiuni tehnice, corectand anumite setari si pregatind continut nou.
Dar am schimbat si cate o gluma sau cate o informatie din viata personala. Ne-am simtit bine, am facut treaba eficient, dar la final ne-am propus, totusi, sa ne intalnim fata in fata cat mai curand. Cred ca aveam nevoie sa reconfirmam, in viata reala, imaginea construita de la distanta in toti acesti ani.

Prin urmare, o recomandare de final: chiar daca mijloacele tehnice actuale iti ofera posibilitatea de a transmite si mesaje non-verbale, nu uita ca o strangere de mana si o privire sincera in ochi nu pot fi inlocuite cu nimic. Esti FBO, stii bine ca afacerea ta depinde de felul in care reusesti sa castigi incredere si sa convingi, asa ca valorifica inteligent tehnologia, dar pune in continuare pe primul loc interactiunea directa cu oamenii.
Alexandru Israil
Specialist Marketing

Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
youtubepng