Muncești inteligent


Am vazut recent o colectie de finaluri in curse de alergare unde sportivul din fruntea plutonului este depasit in ultimul moment de alt concurent, care vine puternic din spate.  Momente cu adevarat spectaculoase in care tocmai cel care parea fara sanse reuseste un sprint pe ultima suta de metri si castiga cursa. Pentru ca nu s-a dat batut, a stat aproape, stiind ca o competitie se termina la finis, nu cu cativa metri inainte.

Poate uneori te simti in urma cu obiectivele si calificarile propuse. Poate ai senzatia ca muncesti, muncesti, muncesti si efortul nu se reflecta indeajuns in rezultatele tale. Nu e timpul pierdut. Ultimii ani au adus multe provocari in plan economic si social, asa ca e normal sa resimti dificultati in activitatea ta. Insa nu e un motiv sa renunti. Opreste-te, respira si afla ce poti sa optimizezi. Concentreaza-te pe calitatea muncii tale si astfel vei avea succes cu acelasi volum de lucru sau poate chiar cu mai putin.

Iata cateva idei concrete pentru ca activitatea ta de FBO sa sprinteze si sa devina mai eficienta in general, astfel incat sa-ti atingi reusitele mult visate:
banner blog noupng

Urmărește recomandările Forever. De multe ori vrem sa reinventam roata. Sigur, creativitatea este binevenita, insa e recomandat sa pornesti de la o baza sigura, care si-a dovedit eficienta in trecut. De acolo poti adapta lucrurile, astfel incat sa testezi ce functioneaza pentru tine si sa-ti personalizezi abordarea. A te inspira de la altii nu inseamna sa copiezi sau sa furi, ci pur si simplu sa folosesti ce e deja performant si sa suplimentezi cu propria contributie.

Mecanismul afacerii Forever este creat cu atentie la oameni, astfel incat acestia sa poata sa-si creasca afacerile proportional cu potentialul si perseverenta lor. Ghideaza-te asadar dupa recomandarile companiei, care sunt testate si si-au demonstrat functionalitatea. Citeste materialele puse la dispozitie, participa la cursuri, webinarii, evenimente, vorbeste cu sponsorul tau, pune intrebari si nu te sfii sa ceri sfaturi.
banner 1png
Înțelege și folosește produsele Forever. Ca sa le poti promova credibil, e bine sa fii familiarizat cu ele. Iar cel mai bun mod de a le cunoaste este sa le folosesti chiar tu, astfel incat sa le stii beneficiile si sa poti vorbi din propria experienta. Gama de produse Forever este foarte generoasa - testeaza si foloseste cat mai multe dintre ele. Asigura-te ca ai toate informatiile cu privire la calitatile produselor pentru a putea oferi consultanta clientilor tai. Iar daca vrei sa aprofundezi informatiile, compania organizeaza in fiecare zi de luni webinarii despre produse cu un consultant. Sunt disponibile si retroactiv pe canalul de Youtube al companiei – Forever Living Products Romania HQ.
BANNER BLOG 2png
Cunoaste-ți clienții. Descopera-i pentru a-i putea convinge. Vei intelege ce produse li se potrivesc si le vei putea recomanda exact ce au nevoie ca sa-si atinga obiectivele personale. Majoritatea oamenilor vor sa arate mai bine, sa se simta mai bine, sa fie sanatosi, prosperi si fericiti. Forever contribuie la toate aceste deziderate. Rolul tau e sa afli detalii despre cele mai puternice dorinte ale clientului si sa-i arati concret cum si le poate implini. Cere feedback sincer de la clientii mai apropiati si tine cont de el pentru a-ti optimiza activitatea de FBO. Orienteaza discutiile cu ei spre o atitudine constructiva. De exemplu, inlocuieste “puncte slabe” cu „puncte de imbunatatit”, ”exploateaza” cu ”valorifica”, ”piedica” cu ”provocare”.
BANNER BLOG 3png
Găsește sistemul de organizare care să funcționeze pentru tine. Daca volumul de lucru te copleseste, stabileste cum poti sa te organizezi mai eficient. De exemplu, pune-ti activitatile in ordinea prioritatilor. Te poti ocupa in prima parte a zilei, cand ai mai multa eficienta, de sarcinile care cer energie si inspiratie si le poti lasa pentru mai tarziu pe cele repetitive sau administrative. Unele activitati pot fi automatizate (de pilda plata facturilor de utilitati), iar pentru altele te ajuta tehnologia.

Exista multe sisteme prin care poti sa-ti organizezi activitatile, insa conteaza sa-l alegi pe cel care se potriveste stilului tau de viata: o agenda clasica, post-it-uri, avertizari in telefon, aplicatii si site-uri precum Trello, Asana, Freedcamp, Todoist, Toggl Plan.
banner 2000x350png
Redu distracțiile.
Nu te gandi la distractii cu sensul de relaxare, ci la intreruperi nejustificate, actiuni  care te distrag de la munca - notificari de la retelele sociale, stiri inopinate, comunicari neimportante. Mare atentie aici cum folosesti telefonul mobil – el este unealta care te poate ajuta in afacere, dar te poate si impiedica sa-ti atingi obiectivele. Verifica-ti email-ul de maxim trei, patru ori pe zi, in intervalele pe care le stabilesti tu, si nu din 10 in 10 minute. Foloseste un cont de email doar pentru afacerea ta Forever, ca sa elimini tentatia de a citi corespondenta despre reduceri, promotii sau noutati care nu te ajuta in munca de FBO. Nu tine retelele de socializare deschise cand vrei sa lucrezi. Aloca-ti timp special pentru ele, in pauze.
banner 2000x350png
Fără multitasking.
O capcana a productivitatii este abordarea simultana a mai multor sarcini. Multitasking-ul te oboseste si-ti face munca ineficienta. Mintea umana nu este un computer si rar poate gestiona mai multe sarcini cognitive deodata. Ce se intampla, de fapt, este ca le alterneaza, trecand rapid de la una la alta. Cand incerci sa faci numeroase lucruri complexe in acelasi timp, atentia ta scade si risti sa gresesti sau sa ratezi elemente importante.
In loc sa faci multitasking, scrie tot ce ai de facut, sparge activitatile mari in sarcini mai mici si apoi abordeaza-le pe rand, in functie de importanta si urgenta.
suplimentepng
Dacă durează mai puțin de două minute, rezolvă pe loc.
Deschizi un mail, il citesti si vezi ca persoana respectiva iti cere sa-i trimiti un material pe care deja il ai. Ce faci mai departe? Daca trimiterea dureaza doua minute sau mai putin, in loc sa marchezi email-ul ca necitit si sa-l rezolvi mai tarziu, ocupa-te de el in acel moment. Astfel iti scoti o tema de pe lista de lucruri pe care le ai de facut si economisesti timp cu redeschiderea ulterioara a mail-ului. Principiul este valabil pentru a eficientiza orice sarcina care presupune pregatire si incheiere, dar dureaza putin.
arati mai binepng
Adaptează nivelul de activitate cu cel de energie.
Sunt zile in care esti fara vlaga si simti ca te misti cu incetinitorul. In loc sa nu faci nimic, alege sa faci mai putin.  Stabileste-ti un nivel mai scazut de activitate. De exemplu, in loc sa suni zece contacte, cum iti doreai initial, suna doar trei. Greu nu e sa faci lucrurile, ci sa te pui in starea de a le face sau, pe scurt, sa le incepi. Dupa ce te-ai asezat la lucru, cheful si ideile incep sa apara si e tot mai usor. “Inspiratia exista, dar ea trebuie sa te gaseasca muncind”, cum bine spunea Pablo Picasso.
seminarii onlinepng
Acționează acum.
Daca astepti momentul perfect, el nu va veni niciodata. Actioneaza cu ce resurse ai la dispozitie acum si ajusteaza pe parcurs, optimizand ce poti. Nu ai inca o retea extinsa? Cauta acum oportunitati de a te intalni cu alte persoane. Nu ai inca timp suficient sa te ocupi de afacere? Renunta acum la activitati neimportante si-l vei gasi. Nu te pricepi sa abordezi oameni necunoscuti? Valorifica prima oportunitate si deschide dialogul, deoarece n-ai nimic de pierdut. Fii in miscare si vei vedea ca lucrurile incep, la randul lor, sa se miste. Atunci cand vrei sa-ti eficientizezi activitatea de FBO, competitia e doar cu propria persoana, in dorinta de a te imbunatatia.
Fa asta tot timpul, pentru ca viata ta poate fi o continua evolutie, atata vreme cat ai dorinta de cunoastere, deschidere la schimbare si dispozitie sa depui efortul potrivit.
Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.
youtubepng