Ce putem învăța de la femeile antreprenor

Intamplator sau nu, cu cateva zile inainte de intrarea in luna martie, aceasta perioada din an dedicata femeilor din viata noastra, am vizionat filmul ”The Wife”, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun rol feminin, in interpretarea lui Glenn Close. Este povestea sotiei unui castigator de premiu Nobel pentru literatura, care l-a sprijinit pe acesta de-a lungul carierei, pentru a ajunge pe cel mai inalt loc posibil. Catre finalul filmului se intelege faptul ca, in realitate, rolul ei a fost mult mai important decat banuiam la inceput.
cea mai frumoasa afacerepng
Intalnim deseori astfel de povesti si de fiecare data observam ca, in situatii de acest gen, o femeie da dovada de calitati extraordinare. As putea adauga ”pentru a invinge intr-o lume a barbatilor”, dar aceasta este o varianta considerata deja cliseu. Nu. Cred ca, de fapt, femeile au calitati deosebite, iar acestea le pot ajuta sa reuseasca, in toate domeniile, in egala masura cu barbatii. In domeniul antreprenorial, de exemplu, in SUA aproape 40% dintre afaceri sunt detinute de femei, iar numarul lor a crescut cu 114% intre 1997 si 2017.

Sigur ca alcatuirea diferita ca gen face ca si abordarile sa fie diferite, in afaceri. Jocul are reguli comune, insa la rezultate bune se poate ajunge pe cai variate. Cred ca, pentru o femeie, pe langa personalitatea cu care activeaza in business, se dovedesc importante anumite trasaturi, pe care le intalnim la antreprenoarele de succes:

Increderea in sine. Este o caracteristica esentiala, de altfel, pentru orice antreprenor, dar daca veti analiza mai indeaproape, femeile de afaceri sunt mai profunde in aceasta privinta, pentru ca sustin lucrurile prin profesionalism si multa munca. Ele stiu foarte bine ca, daca nu ai convingerea ca vei avea succes, nu ai cum sa ajungi prea departe.

Farmecul. In cea mai eficace varianta a sa, acesta este dublat de profesionalism. O femeie stapana pe domeniul ei de activitate, care stie sa sustina captivant, dar ferm, un punct de vedere, are cele mai mari sanse de reusita.

Abilitatea de a construi relatii. Acestea se bazeaza pe incredere, iar o femeie antreprenor are grija de toate aspectele aferente, de la felul in care ofera prima impresie pana la modul in care intretine o relatie, pe termen lung.

Intuitia. Exista o ratiune pentru care intalnim deseori femei in roluri cheie pe resurse umane. Ele inteleg mai bine aspectele emotionale, apreciaza corect oamenii, vin cu mai multa empatie. Acest aspect le ajuta deseori sa conduca, mai usor, oameni si afaceri.

Un simt al proprietatii special. Pentru a asigura succesul unei afaceri, persoana care o detine trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate, sa se implice 100%. De cele mai multe ori, femeile fac acest lucru si pentru familie, au o grija materna pentru cei pe care ii iubesc. Se considera responsabile de evolutia copiilor, de bunul mers al lucrurilor in general. Iar aceste caracteristici se transpun si in modul in care isi conduc afacerile.

Pasiunea. Antreprenoarele au succes pentru ca tind sa construiasca afaceri in jurul lucrurilor care le pasioneaza. De aici isi extrag energia zilnica. Fac lucrurile din placere, iar asta se vede in rezultate.

Puterea. Daca vreti, se traduce prin munca sustinuta, curaj si tenacitate. Un exemplu este oferit de Regina Victoria a Marii Britanii care, in 1899, in timpul unui razboi, a spus ”Nu ne intereseaza sansele de a pierde. Ele nu exista.” A condus in mod similar Imperiul Britanic timp de 63 de ani, in cea mai infloritoare perioada a sa.
banner blog noupng
Articolul de fata nu isi propune comparatii intre femei si barbati in mediul antreprenorial. Indiferent de gen, exista anumite trasaturi care construiesc portretul unui om de afaceri de succes. Ceea ce trebuie remarcat, insa, este faptul ca femeile sunt inzestrate cu anumite calitati benefice pentru un antreprenor. Si ca, daca sunt cultivate si aplicate, aceste calitati le ajuta sa reuseasca in cariera de FBO.
EXERCITIU


Dezvolta si aplica trasaturile enumerate mai sus in activitatea ta de FBO.
De exemplu, increderea in sine.

Ai toata convingerea ca vei reusi sa-ti atingi obiectivele?


Daca ai indoieli, oricat de mici, de unde vin ele? Discuta cu sponsorul tau sau cu alt FBO pe care-l ai ca model, pe aceasta tema.
Munceste mai mult si mai eficient, ridica-ti gradul de cunostinte profesionale si vei gasi si argumentele interioare pentru mai multa incredere in sine.

Articol scris de Alexandru Israil, specialist marketing

BANNER BLOG 2png

Daca ti-a placut articolul, da-l mai departe celor care crezi ca au nevoie sau pe care i-ar inspira, dand share in social media sau trimitandu-l prin email, si adu mai multi prieteni alaturi de noi.